Houstour: kitchen

I år har jeg valgt å fortsatt ha pepperkaketema på kjøkkenet. Og denne gangen fikk jeg satt opp fjorårets julegave (det store huset i midten med fargelys). Jeg har også fått kjøpt 5 nye figurer til samlingen. Det ble utrolig fint og jeg har virkelig gledet meg til å vise dere hvordan det ble til slutt.

Et lite triks som jeg har brukt i år er å legge pappesker eller isoporbokser under husene for å få mer høyde og bedre plass. Nå syns alle husene og jeg kan bruke plassen mye bedre. Til pepperkakebyen har jeg bare brukt brunt pakkepapir som har ligget i pakkene jeg har fått i posten. Men du kan så klart bruke en duk eller noe sånt også. Og resultater ble plutselig så mye bedre.

Slik ble altså kjøkkenbenken pyntet opp. Dette er også det eneste jeg har fått pyntet opp på kjøkkenet, men det holder det. Pepperkakebyen gir mye julestemning når jeg står og baker eller lager middag. Jeg elsker å bare sette på den i midten, mens jeg bruker kjøkkenet. Det er så koselig. Jeg lar ikke noe stå på når jeg ikke bruker kjøkkenet selv, men så fort jeg er der skrur jeg alltid huset på. Og når vi baker julekaker skal jeg ha på alt av lys i husene her.

Jeg måtte også lage en liten krok med ting som ofte blir brukt. Her har vi både te, solbærtoddy, kakao, kanel, sukker og mye mer. Alt man kan ønske seg å ha fremme i julen. Igjen får jeg brukt veldig liten plass til mye. Både med 2 etg. fat og boksen med teposer jeg kan sette ting oppå.

Kopper og sånne ting kommer jeg ikke til å sette frem. Det har fått sin egen plass i skapet mellom stua og kjøkkenet. Jeg kan jo vise dere det også. Her står både kakeasjetter, kakefat, kakespade, mugge og kopper til jul. Et helt sett.

Serviset er fra Europris for mange år siden. Det var en julegave. Jeg er veldig glad i dette og skulle ønske jeg hadde mer av det. For eksempel matchende skåler jeg kunne hatt godteri oppi. Men jeg har prøvd å finne det og ingenting ennå. Siden det er flere år siden det ble kjøpt, så er det nok ikke lett å få tak i nå. Ikke vet jeg om det fins noe mer enn det jeg allerede har heller, men det hadde jo vært moro om man kunne fått tak i mer.

Når det kommer til å samle på servise så har jeg ikke helt kommet dit ennå. Har ikke blitt helt voksen, kan man si. Men jeg har faktisk sett en del på juleserviser og tenkt at det kan være noe jeg kunne ønsket meg. Vi får se. Først må jeg finne noe som virkelig faller i smak. Jeg gidder ikke samle på noe som jeg ikke virkelig elsker. Om det skulle vært noe, ville jeg nok gått for Disney eller noe sånt, men fy for en pris det er på dem.

Det var hvertfall kjøkkenet og mitt juleservise. Jeg håper dere syns det var koselig å se litt mer fra mitt julehus i år. Ikke gå glipp av resten. Følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Og husk at du vil få ennå mer bilder og videoer på Instagram for å virkelig sette deg i julestemning.

Juleoppskrifter: mat og drikke

Til jul må man jo kose seg litt ekstra mye. Og det er mye spennende å velge mellom. Jeg har jo delt en del oppskrifter de siste årene og har nå fått lagd en liste over de oppskriftene som dere kan få bruk for nå i julen. Alt du trenger å gjøre er å trykke på bilde av det du trenger oppskrift på og så kommer du rett til oppskriften. Så la oss ta en titt på all den gode julematen jeg har lagd tidligere.

Kalkun

Ribbe

Tynne lefser

Julefat

Medisterkaker

Pinnekjøtt

Her er det mye godt som gir meg vann i munnen hvertfall. Dette er virkelig tiden for å kose seg og det ser man absolutt når man setter alt det gode under hverandre sånn som dette.

Noe annet som også er veldig viktig nå som det er kaldt ute, er noe varmt i koppen. Det er sikkert mange der ute som liker gløgg og mye annet, men for meg blir det ikke jul uten kakao. Så her kommer også link til min absolutt favorittoppskrift på kakao.

Meksikansk kakao

Jeg har lyst til å prøve ut litt flere oppskrifter i år. Planen er hvertfall å prøve 1 eller 2 nye oppskrifter, men vi får se hva jeg får tid til. Nå går det jo an å prøve de oppskriftene jeg har funnet, litt senere i vinter også. Så la oss hvertfall ha et mål om å få ut disse oppskriftene før vinteren er over. For dem ser veldig gode ut.

Det var alt jeg hadde av oppskrifter for denne gang, men ikke gå glipp av alle de gode oppskriftene som kommer på bloggen fremover. Følg bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer koselig juleinnhold.

Alle julekakeoppskrifter finner du i en liste sånn som denne om du trykker HER.

Öster Malma julemarked

Selv har jeg aldri vært på et julemarked i Sverige før. Så jeg gledet meg veldig mye til å se hva dem selger i bodene der, i forhold til hva dem selger i Norge. Og det må jeg si, Öster Malma julemarked skuffet ikke. Der var det så mange boder og så å si alle bodene hadde noe nytt. Så vi gikk og så på utrolig mye fint og fristende. Selvfølgelig ble det masse bilder til dere også. Håper dere koser dere med bildedryss fra julemarkedet i Sverige.

Her syns jeg Norge har litt å lære. For det blir veldig mye av det samme og flere boder som selger mye likt. Jeg elsker norske julemarked også, ikke missforstå meg. Jeg syns bare det var mye mer å velge mellom i Sverige. Det var også veldig mye annet enn hva vi har i Norge. Så det ble jo ekstra moro for meg å gå rundt og se på.

Ikke bare var det mange flotte boden med et bredt utvalg av ting å kjøpe, men vi fikk også se en mann som skjærte ut flotte trefigurer med motorsag. Og dette er noe jeg syns er veldig gøy. At noen i det hele tatt klarer å lage figurer ut av en stubbe, bare ved å bruke en motorsag. Ja, det er for meg ganske imponerende. Så selvfølgelig måtte jeg knipse et par bilder av det også.

Tenk å være så kreativ og flink med en motorsag. Det er kult å se at mannfolk også kan være kreative! Flott arbeid og utrolig moro å se at et tre kan bli til noe så flott.

Ikke glem å følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Jeg bruker storyen min ganske mye. Så hvis du følger meg der så vil du få se videoer og en del bilder som ikke kommer på bloggen. Du finner også mye av innholdet lagret på høydepunkter på profilen min.

Housetour: bedroom

Jeg begynte å pynte allerede 1. November. Og det er jeg veldig glad for. Dette har holdt meg opptatt en god stund og gitt meg masse glede i hverdagen. I tillegg får jeg mye mer glede ut av julepynten når jeg pyntet 1. November. For jeg er veldig lite hjemme i jula og kommer til å “gå glipp av” en del av den julekosen her hjemme. Så da tok jeg det igjen med å pynte tidlig.

For å starte hele denne housetour christmas edition greia, tenkte jeg vi starter med soverommet mitt. Dette er det rommet som er minst pyntet. Så da blir det veldig spennende fremover, når dere får se resten av huset. Men la oss ta en titt på mitt soverom og hva jeg har valgt å pynte det med i år.

Benken

Benken eller kommodene jeg har klærne i har jeg brukt til å pynte oppå. Jeg syns det er ekstra koselig å ha en hel benk til julepynt i hvert rom. Så på soverommet bruker jeg disse kommodene. Det er også der jeg har mesteparten av pynten på soverommet. For jeg har ikke så mye av denne type pynt. Men jeg må si at det ble ganske bra allikevel. 

Jeg måtte lage et lite hjørne på benken spesielt til tantebarnet mitt. Vi mistet henne til selvmord og jeg har alltid et lite hjørne eller noe kun for henne. Så nå har hun fått et lite juletre og ballerinaer. Jeg har også satt et kubbelys foran der, som jeg tenner på og tenker på henne. Hun vil alltid ha en spesiell plass i hjertet mitt, men også i mitt hjem. Selvom det ser mer og mer ut som at hele benken er til minne om henne med tanke på temaet. Koselig ble det hvertfall og det lyser virkelig opp soverommet.

Senga

Her valgte jeg å ha det veldig enkelt. Det er mye jeg sikkert kunne gjort, men akkurat nå har jeg verken ting til det eller penger til å kjøpe inn noe.

Ikke så mye er annerledes. Jeg hadde egentlig kjøpt sengetøy til jul, men når det kom i posten var det skikkelig billig og stygg kvalitet på det. Så da tok jeg heller puta med teksten “merry christmas” med opp og fikk hvertfall litt jul på selve senga. Jeg kommer ikke til å ha noe pynt ved siden av senga for jeg kjenner både meg og dama mi for godt. Det vil havne på gulvet. Men de hvite metallkurvene passer jo bra til resten av soverommet og gir litt julevibes allikevel. Selvom det er all-year-around dekor.

Tvbenken

Som regel pleier jeg å gjøre ganske mye rundt tven, men akkurat på soverommet tenkte jeg å ha så lite som mulig. Og siden jeg valgte å ha mest hvitt, ble det veldig lite å velge mellom. Jeg har ikke så mye pynteting som er hvitt, men jeg fikk det allikevel til å fungere.

Sakura fra Rituals passer veldig bra inn her. Og jeg hadde noen ting liggende fra julegaver i fjor. Så da ble det brukt til å pynte med i år. Lysene er ubrukt, men den som skal ha duftpinner er tom. Jeg vurderte å bruke den som vase og kjøpe en fake blomst å putte oppi, men så langt kom jeg ikke og budsjettet er allerede sprengt til de grader. Så den får bare stå sånn. Uansett er den jo veldig fin sånn som den er. Og selvom det ikke er så mye pynt, er det veldig fint. Det er en del ting på gulvet, men det får bare stå. Når bildene ble tatt så var jeg i full sving med å pakke til Sverigetur. Og det på høyre side har ingen annen plass å stå. I det minste er det ryddig rot. Jeg får trøste meg med det.

På Instagram vil jeg legge ut masse innhold som ikke kommer her på bloggen. Bl.a skal jeg filme alt av julepynt når det lyser opp på kvelden. Det vil også komme masse koselig juleinnhold for å spre juleglede til alle dere fantastiske følgere. Så hvis du ikke får nok av juleinnhold her på bloggen så vet du hvor du bør gå.

Men det var alt for denne gang. Jeg håper du koste deg med en liten tur rundt på soverommet mitt. Håper du fikk litt inspirasjon. Og vil du se mer av huset mitt burde du følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Hold deg her for å se resten av huset og så mye mer.

Juleoppskrifter: kaker

De siste årene har jeg lagt ut mange spennende oppskrifter. Julekaker har ikke vært et unntak. Så det ligger mange gode oppskrifter på bloggen. Det er ikke alltid like lett å finne dem igjen når julen kommer året etter. Så jeg har nå fått samlet alle de bra oppskriftene for dere. Alt du trenger å gjøre er å klikke på bildet av den kaka du ønsker å bake, så kommer du til oppskriften. Se på det som en liten kokebok til jul. Denne kommer også til å ligge linket på facebookgruppa til bloggen som du finner HER og på Instagram HER på høydepunkter på profilen min (oppskrifter). De kommer til å ligge lett tilgjengelig slik at du lett kan finne frem dette innlegget senere, når du er klar for julebaksten.

Lussekatter

Berlinerbrød

Pepperkakebrød

Cappuccino crinkle cookies

Brownie pepperkaker

Kanel og kremostkjeks

Sitron crinkle cookies

Nutellastjerne

Julekake

Pepperkaker

Fyrstikker

Knapper

Sjakkruter

Serinakaker

Krumkaker

Brune pinner

Kokostopper

Jeg kommer også til å prøve ut et par nye oppskrifter. Så her er det bare å glede seg. Jeg ville bare få ut disse oppskriftene så tidlig som mulig, for dere som allerede er i gang med julebaksten eller bare er på leting etter litt inspirasjon. Alle oppskriftene er prøvd ut og finpusset av meg. Så her er det bare å følge oppskriftene nøyaktig og så får du nydelige julekaker.

Ikke glem å følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer spennende innhold til jul. Så håper jeg alle sammen koser seg masse med årets julebakst! Og har du noen spørsmål så er kommentarfeltet alltid åpent. Enten du lurer på noe om oppskriftene eller har et ønske om at jeg skal legge ut en annen oppskrift.

Det vil også komme en liste over julemat og drikke. Ikke gå glipp av det. Kjekt med gode oppskrifter i julen. Spesielt når alt ligger på et sted.

Tilbake til mitt andre hjem

Da er jeg endelig tilbake i Sverige, mitt andre hjem. Og her skal jeg være i litt over 2 uker. Jeg har gledet meg så sinnsykt mye til alt jeg og dama mi har planlagt. Hun har også planlagt noe for bursdagen min, så det blir veldig spennende. Jeg har jo ingen anelse hva vi skal. Ikke vet jeg når vi skal dette heller. Så jeg bare tar dagene som de kommer. Det blir veldig spennende å se hva hun har planlagt.

Det er en ganske lang kjøretur hit, men når vi endelig er fremme så er det absolutt verdt det. Nå skal jeg bare kose meg og nyte disse dagene sammen med dama mi. Dette har vært noen veldig etterlengtede uker, så her blir det full fokus på henne/oss. Vi har ventet i 4 uker. Endelig var dagen her. Så nå skal jeg bare kose meg masse med den personen som betyr aller mest for meg.

Jeg har også fått satt opp adventskalenderen hennes. Denne har jeg brukt så mye tid og kjærlighet på. Støtte på et par problemer med ting som kom ødelagt og ting som var utsolgt, men til slutt ble jeg ferdig. Nå er det bare å vente på at desember skal begynne og krysse fingrene for at den gir henne like mye glede som den har gitt meg å lage.

Å lage kalender til dama mi har virkelig vært spennende og moro. Absolutt noe jeg har lyst til å gjøre til en tradisjon. Hun lagde jo en kalender til meg i fjor. Den gav meg masse glede, så jeg ville gi den gleden tilbake til henne i år. Og ja, hun har også lagd en til meg i år. Så jeg tenkte å legge ut bilder på Instagram story i desember, hver gang jeg åpner en ny pakke. Om du ikke vil gå glipp av det så følger du min Instagram HER. For å finne storyene mine kan du trykke på bildet mitt øverst på appen når du går inn eller gå inn på profilen min og trykke på bildet mitt der. Har du gått glipp av noen dager så skal jeg lage egen mappe under høydepunkt til adventskalenderen. Så får alle som vil se den, sett. Husk også å følge bloggen på Facebook HER.

Oppskrift: Jordbær-bringebær moussekake

Denne kaka vil du virkelig ikke gå glipp av. Den smaker helt fantastisk og er veldig lett å lage. Bare følg oppskriften nedenfor og nyt en frisk og supergod kake i den søteste rosafargen som fins.

Du trenger:

Bunnen

150g digestive

60g smør

Mousse:

250g frosne jordbær

250g frosne bringebær

125g sukker

2ss sitronsaft

8 stk gelantinplater

5dl kremfløte

200g gresk yoghurt

3ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

Du trenger en 20cm rund/firkantet form.

Eller hvis du vil gjøre som meg kan jeg komme med et lite triks. Ta en plate med isopor og skjær/knekk den slik at den passer nede i en avlang form. Kle den med aluminiumsfolie slik at isoporen ikke kommer i nærheten av selve kaka. Sett den slik at det blir 20cm form (om du ikke har en firkantet form i denne størrelsen). Da får du lagd små, søte, firkantet kakestykker slik jeg har gjort.

Det kan også være lurt å kle formen med bakepapir. Grunnen til at jeg ikke gjorde det var fordi jeg vet at det kommer til å gå greit å få den ut av formen uten bakepapir, når jeg lager den slik jeg har gjort.

Bunnen

Knus kjeksen til støv.

Smelt smør.

Bland kjeks og smør sammen

Hell det oppi formen og fordel det jevnt utover bunnen på formen.

Trykk ned slik at den blir kompakt og ikke faller fra hverandre senere.

Sett formen inn i kjøleskapet.

Mousse:

Legg gelatinplatene i kaldt vann. Pass på at dem ligger godt under vann. Ca. 1L vann skal være passe.

Sett dem til side.

Kok opp de frosne bærene med sitronsaft og sukker.

Ta en stavmikser og få ut alt av klumper når det har kokt opp og bærene har blitt myke.

Ta den av plata.

Klem ut vannet fra gelatinplatene og putt dem oppi bærblandingen.

Rør til dem har løst seg opp.

Bruk en sikt for å få ut alle frø fra sausen.

Pisk kremfløte, gresk yoghurt og vaniljesukker sammen til du har en krem.

Ha bærsausen oppi kremen og bland det sammen med en slikkepott.

Hell alt sammen oppi formen og smør det jevnt utover.

Sett den tilbake i kjøleskapet, helst over natten.

Du kan velge om du vil dele i stykker og pynte hvert stykke eller om du bare vil sette den på et fat og pynte den som den er. Letteste er å dele den opp.

Om du vil servere kaka på et kakefat, uten å dele den opp kan du gjøre et lite triks.

Tips! Ta ringen til kakeformen og plasser på fatet du ønsker å servere på. Kle veggen til formen med bakepapir. Når du da trykker bunnen på plass, vil dette forsegle og gjøre den tett. Bare husk at du ikke må fjerne ringen før den har stått i kjøleskapet til neste dag.

For flere oppskrifter bør du følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for oppskrifter du kanskje har gått glipp av. Når jeg bruker en av mine eldre oppskrifter så linker jeg alltid til oppskriften på storyen. Alle oppskrifter blir også lagt til på høydepunkter på profilen min.

Overvintring, en pause for plantene

Det er 2 uker siden sist. Så la oss ta en titt på hva som foregår med plantene for tiden. Nå er det heller ikke mange måneder igjen før jeg skal begynne å så nye frø til masse nytt og spennende. Tiden går fort. Plutselig er januar her. Og da er det bare å følge med, for da kommer det mye kaos i stua igjen. Men la oss nå se på det som skal overvintre først.

Mango: Den ser litt pjusk ut på bladene, men det er fordi jeg nettopp har fått snudd den. Dette er siden den har stått ut mot solen med litt for lenge. Utenom det så går det faktisk veldig bra. Nå har jeg på en varmeovn rett ved plantene sånn at dem ikke skal ha det så kaldt da. Må jo passe på dem nå i disse kalde tidene. Noe som har gjort at dem trives veldig godt. Denne begynner faktisk å begynne på flere blader allerede. Om den fortsetter sånn så kommer jeg til å ha 2 planter som må stå på gulvet, ikke bare Carolina Reaper.

Mandarin: Mitt lille mandarintre koser seg masse i vinduet. Bladene som dere ser i potta er det jeg som har knipt av og lagt der. Dem har ikke falt av, bare sånn at det er sagt. Jeg har faktisk ikke sett et eneste blad falle av dette treet. Lurer på om det er normalt. Uansett… Her er det hvertfall liv. Og det som kommer av blader på denne fremover, kommer jeg til å la være. For når den vokser til nå så blir det veldig flott. Nå har den ganske mange grener og kan bli veldig fyldig og flott.

Carolina Reaper: Nå har chiliene fått en helt nydelig rødfarge, som dere kan se på bildene over. De er klare til å plukkes. Og siden det kun er 2 av dem så har jeg funnet ut en smart måte å oppbevare med på. Jeg fryser dem i bokser. Jeg har en boks for hver type chili. Så disse skal da få sin egen boks og bli oppbevart i fryseren frem til jeg skal bruke dem. Slik blir dem ikke ødelagt og dem holder seg fine frem til bruk.

Pinata: Disse lever ennå. Jeg gjør egentlig minimalt med de som står på dette ekstra soverommet. Dem står bare til overvintring og skal egentlig ikke gjøres så mye med. Klart dem skal ha litt vann nå og da, men det er alt. Så jeg vurderer egentlig å bare ta et bilde av alt dom står her og fortelle kort om det i fremtidige innlegg. Også vil det jo bli mer spennende innlegg fra januar.

Basket of fire: Her er jo akkurat det samme. Dem står egentlig bare på pause, om man kan kaller det det. Noen mister blader, andre har blomster. Dem reagerer litt forskjellig, men alle har det bra. Chiliene står med sol, men paprikaene står kun med plantelys. Dem har også en liten varmeovn her. Så det blir ikke alt for kaldt hvertfall.

Sweet banana: Chilien på denne har blitt utrolig stor. De er veldig vakre når dem vokser sånn som dette og blir store. Nå mangler den bare å få den flotte gulfargen. Med lys fra både vinduet og lampene så håper jeg det er nok til å gi den alt den trenger for å modnes.

Padron: Utrolig hvor flott den har blitt i høst. Rart at den trives bedre når det er kaldt enn den har gjort i hele sommer. Men hvem vet, kanskje den virkelig viser seg frem i all sin prakt når sommeren kommer på ny.

Vanlig, rød chili: Da var chilien så å si moden. Så da skal den også i fryseren. Der ligger det et par andre også (av samme slag). Ellers går det faktisk veldig bra med disse plantene. Tror faktisk dem trives veldig godt. Nå får dem jo en god del lys fra både lampene og vinduet. Forhåpentligvis koser dem seg igjennom hele vinteren og er klare for en ny sesong når varmen kommer tilbake.

Pasjonsfrukt: Disse er så vakre. De pynter veldig godt opp i stua. Jeg har jo 2 på hver side av vinduet over sofaen. Og det er veldig pent å se på. Dem klarer seg også overraskende bra, men nå har jo vinteren så vidt begynt. Så det er bare å vente og se hvordan dem takler 20-30 minusgrader utenfor vinduet. Mulig jeg må flytte dem, men vi får se. De får hvertfall stå der frem til nyttår.

Sitron: Denne planta har blitt så utrolig fin. Er det noe jeg virkelig liker så er det hvor vakker grønnfargen er. Men det er jo ikke alt som er vakkert med denne planta. Om dere ser nøye etter så kan dere se at den har flere grener. Som betyr at den kommer til å bli utrolig vakker når den vokser til. Tenk når det blir mer som et tre og den har blitt like stor som mandarintreet. Da tror jeg faktisk denne blir mye finere. Og mandarintreet er allerede blitt veldig flott. Så her er det bare å følge med og se hvor nydelig det blir i løpet av årene.

Snackpaprika: Jeg vet ikke hva som har kommet under bladene, men jeg håper ikke dette er noe som driver og sprer seg. Det var på de forrige paprikaplantene mine, så dem kastet jeg til slutt. De spredde seg også til andre planter. Bl.a mandarintreet har fått gjennomgå litt skadedyr, men det har overlevd. Jeg brukte nemlig en blanding med grønnsåpe og vann. Det skremte dem bort. Jeg har ikke sett dem siden. Men hvis disse har fått skadedyr på seg så må jeg få sprayet dem og få det bort så fort som fy. Utenom det så går det jo bra med dem. De får jo knopper, blomster og små paprikaer ennå. Selvom dem ikke står i mye lys. Dette er fordi jeg skal overvintre dem og ikke har planer om å få så veldig mye ut av dem før neste sesong. Men jeg vil jo gjerne at dem skal overleve til neste sesong da.

Følg bloggen på Facebook HER så går du ikke glipp av noe. Og på Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Snart kommer masse inspirerende juleinnhold også.

Oppskrift: snickerskake

Vi begynte å følge en oppskrift på nettet, men gikk fort over til å eksperimentere med våre egne idéer. Resultatet ble helt fantastisk. Så da måtte jeg jo dele det med dere. Om du liker snickers og peanøtter, anbefaler jeg deg å prøve denne oppskriften. Vår egen vri på snickerskake.

Bunnen

Du trenger:

6 egg

190g sukker

1ts vaniljeekstrakt

150g hvetemel

3ss kakaopulver

1ts bakepulver

60g melk

50g smør

Slik gjør du:

Pisk egg, sukker og vaniljeekstrakt til eggedosis.

Sikt hvetemel, kakaopulver og bakepulver oppi og bruke en visp til å løfte det inn i eggedosisen. Pass på at du ikke rører ut så mye av luften.

Smelt smør og melk til 38-40°c.

Ha litt av røra oppi smør/melkblandingen, før du heller alt oppi resten av røra uten å røre ut mye av lufta.

Ha røra oppi en bakepapirkledd 25cm, rund springform.

Stekes midt i ovnen på 175°c i ca. 35 minutter.

Et lite tips om du ikke er sikker: Den er ferdig når du stikker en pinne/kniv og det ikke er noe deig på den.

Karamell

Du trenger:

100g sukker

1 klype salt

45g smør

65g fløte

80g peanøtter

Slik gjør du:

Smelt sukker i en kjele på lav varme.

Bland inn smør til alt er smeltet og godt blandet.

Tilsett fløte, litt etter litt. Rør godt.

Ha oppi salt og peanøtter. Rør sammen.

Avkjøl.

Peanøttkrem

Du trenger:

150g philadelphia

1ss melis

150g fløte

1-2ss peanøttsmør

100g melkesjokolade

Slik gjør du:

Smelt peanøttsmør og sjokolade I en kjele på lav varme.

Bland alle ingrediensene i en bolle.

Pisk alt til en fin krem.

Sjokoladetrekk

Du trenger:

120g sjokolade

15g smør

40g fløte

50g peanøtter

Slik gjør du:

Smelt smør og sjokolade i en kjele på lav varme.

Tilsett fløte og bland sammen.

Ha hakkede peanøtter oppi og bland sammen.

Sett sammen kaka

Del bunnen i 2.

Smør på peanøttkrem og spray en “vegg rundt kanten slik at det er plass til karamellen i midten.

Legg karamellen oppi og legg den andre bunnen over.

Bruk en slikkepott eller lignende for å smøre alt på plass rundt kaka.

Hell sjokoladetrekket over toppen av kaka og smør det forsiktig rundt på toppen.

Sett den kjølig i 1 time og nyt en utrolig god kake.

Hvis du ikke vil gå glipp av flere oppskrifter anbefaler jeg deg å følge med på bloggen. Det kan du gjøre veldig enkelt ved å følge gruppa på Facebook HER. Du kan også finne mange oppskrifter på storyen og høydepunkter på Instagram HER. Jeg deler både gamle og nye oppskrifter jeg deler på bloggen og lagrer alt under høydepunktet “oppskrifter”.

Hvordan overvintre dahlia

Her får dere et lite tips til hvordan man tar vare på dahlia år etter år. Planteoppdateringen for denne uken blir erstattet med dette tipset.

Dette er min aller første gang hvor jeg overvintrer blomster, men jeg har lest nøye og fulgt rådene og fremgangsmåtene på nettet. Så nå er det bare å krysse fingrene for at vi får noen veldig vakre dahliaer til neste år også. I år kjøpte jeg 2 veldig vakre dahliaer og jeg har virkleig ikke lyst til å kaste dem. Så da var det bare å brette opp ermet og starte prosessen. Og det er nettopp denne prosessen jeg skal dele med dere nå.

1. Grave opp/ta ut av pottene. Mine var i pottene jeg kjøpte dem i. Så for meg var det veldig enkelt å bare dra av pottene, men skal du grave dem opp så må du være forsiktig. Dette gjør du senest etter første nattefrost.

2. Klipp av en del av grenene. Du skal kun ha stilkene igjen. Ikke noen blader, ingenting.

3. Fjerne jorden fra knollene. Igjen må du være forsiktig. Du vil ikke ødelegge de store røttene. Det jeg gjorde var å ta på hansker, riste litt rundt på jorda og passe på at jeg ikke dro i noen røtter. De tynneste røttene er det ikke noe farlig med, men du vil bevare hovedrøttene så godt som mulig.

4. Pakk dem i avispapir eller lignende, men pass på sånn at du ikke knekker noen røtter. Du kan også bruke sagflis i pappesker, om du ønsker det. Bare legg det lagvis. Siden jeg bare hadde 2 stk så tenkte jeg det ikke var noe vits å bruke så mye sagflis på dem. Begge måtene fungerer fint.

5. Legg dem på et tørt, kaldt og mørkt sted. Her skal dem ligge frem til våren. Så får vi se hva som skjer til neste år, når jeg setter dem i jorda. Jeg vil allikevel passe på å sjekke hvertfall 2 ganger i løpet av vinteren, sånn at dem ikke har noe mugg på seg. Fjern dem øyeblikkelig om dem har det, slik at det ikke smitter over på eventuelle andre som ligger sammen med den. Men er det tørt så skal det gå greit.

Jeg håper dette var nyttig for deg som liker å spare på alt av planter som går an å spare på. Jeg er hvertfall veldig glad for at jeg kom over dette tipset.

Følg bloggen på Facebook HER for ikke gå glipp av noen oppdateringer, tips og mye annet. Du kan også følge meg på Instagram HER for ennå mer spennende innhold.