Hvordan lykkes med mangofrø?

Lyst til å prøve, men du vet ingenting om hvordan du skal gjøre det? Her er en detaljert fremgangsmåte med mange gode tips til deg som vil prøve noe helt nytt. Masse lykke til! Håper virkelig du lykkes.

Så frøet:

Begynn med en moden mango fra butikken. Er ikke mangoen skikkelig moden, kan det hende at frøet ikke er modent nok til å vokse til en plante. Skjær av alt av fruktkjøtt på steinen. Du kan skrubbe av restene på steinen under vann, med en børste/skrubb.

Inni steinen vil du finne et frø, men det kan være vanskelig å få ut dette frøen. For at du ikke ødelegger frøet med en kniv eller lignende kan du gjøre et smart triks. Tørk det godt med et håndkle. Legg det på kjøkkenbenken max 2 dager. Finn en sprekk i steinen og dytt tomlene inn og riv den åpen. Inni der ligger det et stort frø.

Om frøet virker skrumpet eller muggen, start på nytt med et nytt frø!

Frøet har et lite skall. Dette er lurt å rive av, for det kan skape mugg og ødelegge frøet i verste fall. Bare gjør det forsiktig slik at du ikke skader frøet. Får du ikke av hele skallet så går det greit. Bare få vekk det som er løst!

Om du ikke ønsker å vente på om det kanskje spirer i jord, kan du gjøre et veldig enkelt triks som viser om frøet er levedyktig (vil spire).

Legg frøet inn i håndklepapir. Fukte håndklepapiret og legg det inn i en zipbag/pose. Frøet skal ligge på et varmt sted, gjerne på badet om du har varmekabler der. Her er det greit å sjekke godt etter sånn at det ikke tørker ut. Det skal alltid være fuktig i papirhåndklet. Derfor liker jeg best å bruke zipbag, for det holder bedre på fuktigheten (noe jeg selvfølgelig ikke hadde akkurat nå).

Det kan ta ca. 3 uker før frøet begynner å spire. Da har den fått en tykk, liten rot. Denne enden skal da ned i jorden. Du kan også vente til den har blitt litt større, men det trengs ikke.

Når du skal ha frøet i en potte kan du bruke vanlig så-og kaktusjord. Bruk en potte med hull. Dette hjelper utrolig mye slik at frøet ikke ligger i for fuktig jord. Potten kan være 10-12cm. Du trenger ikke stor plass i starten. For du må uansett potte den om etter en stund.

Fyll med jord og legg frøet ned i jorda. Du kan også stelle frøet rett opp og ned om du vet hva som er topp og bunn, men det har ikke så mye å si. Om du ikke putter frøet i zipbag, men setter det rett i jorden så skal du sette det delvis ned i jorden. Den runde og bredeste delen skal ned i jorda.

Fukte jorden, men ikke for mye. Det skal ikke være for fått rundt frøet. Da vil det råtne!

Sett potta der det er varmt, men ikke i direkte sollys. Et vindu som ikke får direkte sollys inn er perfekt!

Et mangotre som dyrkes innendørs vil ta mellom 5 til 8 år å modnes. Det vil kreve tropisk- lignende vekstforhold for at det skal komme frukt, men bare det å ha et mangotre er jo ganske fantastisk i seg selv om man bor i et land som Norge.

Mangotrær trives aller best i romtemperatur på mellom 21°c og  24°c. Dem dør om de står i temperatur under 1°c og tåler helt opp til 48°c.

Planten trives aller best i 50-60% fuktighet. Dette kan du hjelpe planten din med, om du har veldig tørr luft inne. Sett på en luftfukter i nærheten av planten for at den skal trives bedre.

Når det kommer til lys så trenger ikke denne planten så mye. Faktisk er den mer opptatt av å ha fuktig jord enn lys. Men igjen må du være forsiktig sånn at du ikke vanner for mye. Jorden skal være fuktig hele tiden, men ikke gjennomvåt. Så det er viktig å finne en balanse og kjenne planten din.

Mangoplanter som står inne, krever ikke så mye ekstra næring. Men jeg liker allikevel å bruke litt knust eggeskall i jorden. Jeg blander bare inn i jorden, før jeg potter om i vanlig plantejord.

Ompotting:

Når planten har fått sine første blader kan du potte den om i en større potte. Da er det greit å bruke en ganske grei størrelse på potta. Røttene blir ganske store/tykke og trenger en del plass. Igjen kan det være greit å bruke potte med hull og heller ha fat til potte under. Hvertfall hvis du ikke er sikker på hvor mye vann du skal gi planten, anbefaler jeg deg å ha en potte med hull.

Fyll halve potta med jord og ha en håndfull med knust eggeskall i jorden. Bland det godt sammen. Grav et hull i jorden slik at du kan sette planten i midten. Ta med alt av jord. Når du gjør dette må du være veldig forsiktig. Røttene skal ikke ut av jorda den står i. Sett den forsiktig ned i hullet og fyll på med mer jord. Om du ikke satt frøet helt ned i jorden så skal den dekkes med jord nå. Du trenger ikke mer eggeskall i denne jorden. Husk å vanne jorda godt og sett den tilbake på plassen sin.

Jeg håper denne beskrivelsen og tipsene hjelper deg til å vokse frem ditt helt eget mmangotre.Følg bloggen på Facebook HER for mere tips og oppdateringer på alle plantene jeg har. Og ønsker du fremgangsmåte på andre planter, bare si i fra. Følg også min Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Denne sommeren vil det komme masse spennende innhold for dere som elsker blomster og planter.

Kirkeruiner i Björkvik

På vei til et annet sted, fant jeg et skilt hvor det stod kirkeruiner. Jeg hadde det i tankene og hadde veldig lyst til å dra dit. Så på vei hjem igjen, svingte vi innom der. Dette var etter at vi hadde funnet et skilt der det stod Tors stener og tenkte det kunne være spennende å få med seg. Det viste seg å være en bomtur. For når vi kom frem, var det kun 2 digre steiner på hver side av veien. Som om noen har kappet vekk midten, for å lage veien. Vi måtte le litt da vi forstod at det var disse steinene som var det vi hadde kjørt til. Hvorfor i det hele tatt sette opp et skilt?

Her er en liten storytime for dere som lurer på hvorfor disse steinene var skiltet til: Det sies at denne steinen ble sluppet ned på dette stedet. Tors stener blir også kalt for Näckensborg. På norsk vil dette da bli Nøkken sin borg. Det sies at man kan høre Nøkken sitte der og spille på fiolinen sin. Og nå skulle jeg faktisk ønske jeg hadde tatt et bilde, for at dere skulle fått sett. Heldigvis fins Google for dere som ønsker å se bilde av disse steinene i Katrineholm.

Nå skal vi hvertfall videre til kirkeruinene.

Og dette skiltet skuffet hvertfall ikke. Her var det jo en full kirke og kirkegård. Flott var den også. Den lå ganske langt inn på en øde vei, men det var absolutt verdt det. Lett å finne frem til med Google maps. Så hvis du vil ta deg turen hit, så kan du lett følge GPSen på mobilen.

Foran kirken fant vi noen gamle gravsteiner. Noen var lette å lese, mens andre ikke. Dette er slike steder jeg liker å besøke. Gamle bygninger og eldre gravstener som forteller en historie. Det er noe veldig vakkert ved eldre gravstener på forlatte kirkegårder. Når det kommer til historie er jeg altoppslukende. Jeg kan sette meg ned og lese bøker om vikingtiden eller gamle Egypt, besøke kirkeruiner eller bunkere. Alle bygninger som er gamle syns jeg er fascinerende og spennende å besøke. Så denne turen her kommer jeg aldri til å glemme.

Som dere kan se over her, var det litt igjen inne i kirken. En stor tavle stod lent mot den ene veggen. Og stiger som gikk helt opp til taket. Selvfølgelig var en del av stigen borte nederst. Man vil jo ikke at hvem som helst skal klatre opp. Dette kan være veldig farlig. Så vi kikket bare og gikk videre.

Da kom vi frem til den store delen av kirken. Taket var borte og det eneste som var igjen, var steinveggene og et alter.

Det var grei størrelse på kirken, for å si det sånn. Og hva er vel en slik tur uten å posere ved alteret?

Det var mye mer å se på når vi gikk ut bakveien. For på baksiden av kirken ligger selve kirkegården, med ennå flere gamle gravstener. Det var så vakkert.

Noen steder hadde det blitt satt og gjerder. Andre gravstener stod åpent. Gjerdene var veldig fine egentlig og ikke veldig høye.

Gravstener fra 1800-tallet stod med gjerdet rundt. Noen stener var litt ødelagte og vanskelig å lese. Jeg skulle ønske de ble tatt bedre vare på, men desverre er det ikke alltid så lett.

Kirkegården var ikke veldig stor. Det var ikke mange gravstener der hvertfall. Kanskje har dem blitt fjernet eller kanskje det rett og slett ikke har vært så mange som har blitt begravd her. Jeg har ikke noe svar. Eneste jeg vet er det som er der. For det var ikke skrevet noen plakater om stedet. Det bare står her og blir glemt. Veldig trist egentlig.

Men hvis du ønsker å besøke dette stedet, kan du bare søke på Kirkeruiner Björkvik og følge Google maps. Det er absolutt verdt turen om du liker slike steder.

Hvis du ikke vil gå glipp av noen flere turer og idéer til plasser å besøke burde du følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Sjekk storyen min for masse bilder og videoer. Sjekk høydepunktet på profilen min om du har gått glipp av en story. Der ligger det også bilder/videoer du ikke får se her.

Ericsberg slott

Nå har jeg hatt lyst til å se et slott SÅ lenge. For jeg syns eldre bygninger og gamle slott/kirker er veldig vakkert. Vi var jo å så på et par fine bygg i Stockholm for et par år siden, men det er jo så mye mer å se på i Sverige. Så vi søkte opp slott rundt omkring, for å se om vi fant noe å dra og se på. Det var da vi fant Ericsberg slott. Der var det ikke bare et slott, men så mye mer. En stor plass, med enormt mye å se på. Absolutt et sted jeg vil anbefale å dra til. Eneste kjipe var veien inn til slotte. For det var så mange hull i veien. Utenom det var det veldig bra!

Det første vi gikk til, var plassen bak. Siden dette er i april, var det ikke like vakkert som på sommeren. Men jeg kan tenke meg at det er også mange flere mennesker her på sommeren, så jeg er glad for at vi valgte å dra på denne tiden av året. Og været var det hvertfall ikke noe å si noe på.

Dette lille bygget er jeg ikke helt sikker på hva er, men det stod hvertfall mange planter/blomster inni der som dem helst sikkert skal bruke i hagen. Jeg kan tenke meg det er veldig mye fint å se på når alt er klart her. Et nydelig sted å dra til når sommeren endelig kommer.

Jeg er jo veldig glad i blomster og alt det der, men denne turen var jo selvfølgelig fokus på slottet. Og det var veldig vakkert. Tenk å bo i noe sånt. Jeg hadde definitivt gått meg bort i mitt eget hjem da.

Men noe av det fineste ved hele plassen var egentlig den svarte fontenen, som stod rett foran slottet, i hagen.

Jeg er ganske sikker på at jeg ville likte hagen og blomstene ennå mer enn fontenen, om alt hadde vært grønt og i blomst. Men sånn det stod nå, var fontenen det vakreste.

Nå var det veldig mye flott ved dette stedet da. Dere har jo bare fått sett baksiden av slottet og hagen. Så la oss ta en titt på den andre siden.

Her ser dere slottet i all sin prakt. Forsiden er jo utrolig nydelig. Desverre står det mange skilt med teksten Privat og da kan man ikke gå hvor som helst.

Men det er faktisk andre ting man kan gjøre. Dem har bl.a et skilt som det står Museum på. Denne døren var lukket nå, men  om sommeren er det nok veldig mye å se på. I tillegg er det både café og annet å gjøre her. Og utsikten/området er jo helt fantastisk.

Og så var dette eventyret over, men jeg har jo flotte minner å se tilbake på. Jeg håper også at dere syntes det var spennende og gøy å få se litt bilder. Kanskje fikk dere lyst til å besøke Ericsberg slott i Katrineholm. Det er jo perfekte sommerplaner i såfall.

For mange flere spennende turer og mye annet burde du følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Sjekk storyen min for masse bilder og videoer. Har du gått glipp av noe, kan du finne det på høydepunkter på profilen min.

Oppskrift: Baconsurrede kyllinglårklubber

En veldig enkel, men utrolig god oppskrift på baconsurrede kyllinglårklubber. Disse vil du prøve. Det vil gi de smakløse, ukrydrede lårklubbene en helt ny og bedre smak. Også blir dem utrolig saftige. Anbefales virkelig. Og her får du min oppskrift. Lett å følge og lett å lage.

Du trenger:

1pose kyllingmarinade

Kyllinglårklubber (Ukrydret)

Bacon

Slik gjør du:

Legg kyllinglårklubbene i en pose med marinaden. Fordel det godt utover alle kyllingene.

Legg posen i kjøleskapet, til dagen etter.

Surr bacon rundt hver lårklubbe og legg de oppi en ildfast form med bakepapir.

Om du vil, kan du steke dem litt i stekepanna først. Da vil du få ekstra crispy bacon.

Sett ovnen på 220°c.

Sett inn kyllinglårklubben midt i ovnen. La dem steke i 30-40 minutter, til baconet har blitt godt stekt.

Så er det bare å nyte.

Disse passer også perfekt på grillen.

Server med ris eller pommes frites.

Håper det smaker.

For flere gode oppskrifter og mye annet spennende bør du følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer spennende innhold.

Sparreholm og Tista i bilder

Denne dagen var en av de bedre dagene i Sverige. Til tross for at vi fikk tatt et par bomturer. Eller var det egentlig det? Vel, jeg skal hvertfall fortelle dere alt som skjedde denne dagen. Det begynte med at vi skulle se på Sparreholm slott. Så vi kjører dit, som tar ca. 40 minutter med bil fra Nyköping.

Vi følger GPSen på mobilen og havner på baksiden av slottet. Ikke bare det, men det er ganske langt å gå for å komme inn til slottet. Vi parkerer og sjekker om det hår an å finne en annen vei inn. For dette blir for langt å gå. Dama mi leser om at GPSen ofte kan vise feil og at det er bedre å skrive inn Hyltinga kirke. Så vi gjør det og kjører i 8 minutter til. Når vi kommer frem til kirken, er det bare en liten strekke å kjøre bort.

I enden av denne lange veien finner vi til slutt slottet og en låst port. På skiltet står det at slottet skal være åpent frem til kl.16:00. På nettet står det at det er stengt. Så vi kommer oss ikke inn på plassen.

Dette hadde jeg gledet meg så utrolig mye til, men det er vanskelig å gå igjennom låste dører. Så da fikk vi bare beundre det vakre slottet fra avstand.

Vi bestemte oss for å kjøre bort til kirken igjen. Der begynte dama mi å sjekke nettet for å se om vi kunne finne et annet slott i nærheten, som vi kunne besøke.

I mellomtiden tok jeg meg en liten tur rundt på plassen. Der fikk jeg se noen veldig gamle gravstøtter. Så jeg går opp på kirkegården og tar noen bilder.

Av alle de fine, gamle gravstenene, var dette min favoritt. Ikke bare fordi den har en veldig fin form, men også fordi den har en sommerfugl øverst i korset. Virkelig vakkert lagd.

Det var også mange andre fine gravstener å se på. Både foran og bak kirken. I tillegg fant jeg en kirkegård nedenfor selve kirken. Så det var mye å se på, mens dama mi satt i bilen og lette etter vårt nye eventyr.

Når jeg kom tilbake til bilen, hadde dama mi funnet et annet slott slm kanskje kunne være åpent. Så vi kjørte videre.

selvom det ikke var helt den turen vi hadde planlagt, var vi hvertfall veldig heldige med været. En utrolig varm og fin dag med masse sol. Så vi tok det litt på sparket og bare koste oss ute på tur sammen.

TisTista slott var neste stopp, men når vi kom til forsiden var det sperret med kjetting og et skilt som det stod Privat på. Så der gikk det ikke an å gå.

Vi kjørte rundt og bak slottet. Der var det heller ikke åpent. En stor port stengte oss ute fra plassen, men i det minste var det åpent bak. Der kunne vi hvertfall gå litt rundt og se.

Det var et enormt slott og utrolig fint. Jeg skulle elsket å sett mer av dette. I det minste fikk vi se en katt. Han lå og nøyt solen, helt til jeg prøvde å komme nærmere. Så jeg tok dette bildet og gikk videre. Han skulle få nyte det fine været i fred og ro.

Det var veldig frustrerende å ikke kunne få se mer av slottet, men broen som fører inn til parkeringsplassen (bak porten) var hvertfall veldig flott. Og noe av slottet fikk vi jo faktisk sett.

Jeg håper allikevel at neste tur til et slott vil være litt bedre. For jeg har virkleig lyst til å se mer. Gamle bygninger generelt. Det er så fint å dra og se på. Så mye historie også. Nei, vi må finne et skikkelig slott å se på, som ikke er sperret inne.

Følg med på jakten etter flere slott og gamle bygninger i Sverige ved å følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER. Jeg legger ut mer/annet innhold på Instagram story. Bl.a videoer. Så det er verdt å følge med på begge stedene om du ønsker å få inspirasjon til ferie eller bare ønsker å se mer.

Gränna haul

Det er ekstremt mye godt å kjøpe i Gränna og ikke alltid like lett å bestemme seg. Man vil jo gjerne smake på mest mulig. Så i fjor kjøpte jeg en god del forskjellige smaker. Du kan se fjorårets haul HER. Denne gangen plukket jeg ut litt andre ting som jeg ikke hadde sett da jeg var der i fjor. Så jeg skal vise dere hva jeg har kjøpt denne gangen. Det eneste som var litt dumt denne gangen, var at vi ikke fant de polkagrisene som har smak av cocktails. Jaja, kanskje jeg er så heldig å få tatt en tur en annen gang og får prøvd dem da. Nå fant jeg hvertfall en del andre smaker som jeg gleder meg masse til å prøve ut.

Disse stengene er jo et must om man skal til Gränna. Det fins så mange smaker å velge mellom og denne gangen fant vi også noen mindre versjoner. De små kjøpte jeg vanlig polkagris og salt lakris. Dem hadde ikke så veldig godt utvalg av disse desverre. Noe jeg syns var litt kjipt. For det er jo ikke alle som spiser en stor.

Men jeg måtte jo kjøpe flere smaker og da ble det store stenger. Det var smak av noe saft, pasjonsfrukt, vanlig polkagris, tuttifrutti (til venninna mi), fersken, sur melon og dynamitt (lakris). Selvfølgelig kjøpte jeg dynamitt kun fordi den var kjempe kul forpakning. Nå elsker jeg alt mulig med lakris, men akkurat den var kun fordi den ser ut som en dynamittkubbe. Utrolig morsomt design egentlig.

Også har dem ekstremt mange forskjellige poser med små polkagriser. Jeg kjøpte ingen til meg selv, men dama mi elsker alt med banansmak og da hadde jeg lyst til å kjøpe denne til henne. Så har hun et kremmerhus med polkagriser om hun blir sugen på noe søtt. Jeg syns disse egentlig er veldig kjekt å ha liggende. Dem blir jo ikke ødelagte, så et slikt kremmerhus kan jo vare lenge og nytes av i lang tid fremover.

Også fant jeg diverse kjærligheter. Selvfølgelig måtte jeg ha en med polkagris. Jeg kjøpte også tuttifrutti. Og for dere som kjenner meg, er det ikke så rart at en med lakris også falt ned i kurven. Om de rosa er som de kjærlighetene på Blåfarveverket, så blir jeg kjempe glad. Dem er helt myke og går i oppløsning om man tygger i dem. Det er de beste kjærlighetene som fins.

Igjen kjøpte jeg kun fordi dama mi liker dem. Jeg syns også dem er gode, men ikke like mye som hun syns, tror jeg. Det er noe med å kjøpe ting til henne, som hun kan kose seg med. Men sånn er vi begge to. Jeg elsker virkelig den følelsen. Vi koser oss masse når vi er sammen. Enten det er mat, godteri eller alkohol. Alt smaker også mye bedre når man kan spise det med noen man elsker.

Om du vil se bilder fra Gränna sine butikker i år, kan du klikke deg inn HER. Jeg lagde et innlegg fra da vi var der nå, om du ikke har sett det allerede. Bilder fra i fjor kan du se HER.

Og hvis du ikke vil gå glipp av mye mer spennende innhold burde du følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer innhold. Sjekk storyen min (de små bildene øverste på Instagram) og høydepunktene mine på min profil om du har gått glipp av noe.

Årets nykommere

Jeg blir borte en god stund og har derfor tatt bilder av alle plantene og urtene som står hjemme. For tiden er jeg i Sverige og kommer til å bli her så lenge jeg kan. Kjente jeg trengte å komme meg vekk og hjem til dama. Så det blir veldig spennende å se hvordan plantene ser ut når jeg er hjemme igjen (venninna mi som jeg bor med tar vare på dem). Men nå skal dere få se hvordan de nyeste plantene hadde det før jeg dro. Bildene er tatt 1. Mars.

Snackpaprika Lilla: Vi har jo fått erfare at paprika og chili vokser mye tregere enn f.eks tomat. Så det vil jo ikke være så store endringer oppi disse pottene, men denne har faktisk fått et nytt blad siden sist. Med ndre ord går det fremover. Jeg har gitt plantene nye potter eller påfyll av jord. Men når jeg kommer hjem igjen skal jeg potte om en god del av disse, sånn at dem er klare til vår/sommer.

Paprika Lilla: Her har det ikke skjedd så mye, men det hadde jeg heller ikke forventet. I starten går det ganske tregt og dem trenger mye sollys og varme for å vokse seg store. Så vi får bare smøre oss med tålmodighet og glede oss til å se hvordan den har det om en stund.

Paprika Gul: Noen som virkelig koser seg er denne. Her har det kommet 2 nye blader. Så denne er vel den som har kommet lengst. Kanskje fordi gul vokser fortere enn lilla paprika. Kan jo hende at den lilla er vanskeligere å få til å spire. Nå skal jeg ikke si det for sikkert. Bare en tanke.

Hvit snackagurk: Nå har jeg byttet om litt her. Agurkplantene har fått det store brettet av den enkle grunnen at jeg ikke vil komme hjem til at disse plantene sitter i hverandre. Dem kan også ha godt av litt ekstra plass rundt seg, noe ingen av de andre plantene trenger ennå. Så da var den logiske løsningen å gi agurkplantene dette brettet. Utenom det så ser det ut som dem trives veldig godt. Dem har jo allerede vokst en god del, noe som bekymrer meg litt. Vil jeg komme hjem til at agurkene har tatt over stua? Vi får vel bare vente og se. Kom hjem og så sitter venninna mi fast i plantene. Du vet, som de kjempe store plantene på filmer. La oss håpe at det ikke skjer.

Slangeagurk: Som dere ser, trives også slangeagurken her. Dem har fått hver sin pinne de kan klatre/holde seg fast i. Hvertfall frem til de skal ut. Da har jeg litt andre planer for agurkplantene. Noe jeg virkelig gleder meg til å holde på med. Kanskje jeg faktisk får begynt med alt det ute når jeg kommer hjem igjen. For det er en del jeg ønsker å forberede FØR plantene skal pottes om og settes der de skal stå resten av sommeren. Det er et prosjekt jeg virkelig gleder meg til å starte på, bare snøen blir helt borte.

Vannmelon: Noe jeg virkelig håper at ikke stryker med, er disse plantene her. Vi prøvde å få det til i fjor, men desverre gikk ikke det så bra. Så jeg håper det blir bedre i år og at vi faktisk får hvertfall 1 melon fra disse plantene. Jeg har skikkelig lyst til å få det til. Dette er en av de få plantene jeg ennå ikke har klart. Derfor krysser jeg fingrene for at det går bra i år. Frem til nå har det jo gått bra. Den minste har allerede fått et nytt blad. Dem har også fått litt ekstra jord og bedre plass for tiden fremover, hvor jeg ikke er hjemme.

Pæretomat Gul og Rød: bak vannmelonplante står pæretomatplantene. Dem har det også ganske greit. Den ene har det nok bedre på grunn av plantelyset som står over chiliplantene ved siden av, men begge får lys fra vinduet. Det blir spennende å se hvordan det går med dem i år. Fjorårets planter gikk det ikke så bra med. Jeg klarte å redde en kvist, som ble til en ganske stor busk. Men selve plantene ble ikke noe av. Så vi får gjøre en bedre jobb i år, sånn at vi får 2 flotte pæretomatplanter i sommer og masse tomater.

Bifftomat Gul: ikke alle plantene ble pottet om FØR bildene ble tatt, men jeg lover dere at disse også har større plass nå. Dem trengte virkelig å bli pottet om. Dem har jo blitt utrolig lange. Og det som er så fint med tomatplanter er jo at dem fort lager røtter på stilken som står under jord. Jeg prøver alltid å få mest mulig av stilken (før bladene) under jord. Det blir mye finere og hjelper tomatplanta med å ikke bli så lang og puslete.

Tomat Pomidor Figiel: disse pottet jeg om tidligere og har ikke blitt så veldig mye høyere. Derfor valgte jeg å la dem få være sånn som dette. De har begynt å få blader og de utvikler seg godt. Jeg gleder meg veldig mye til å se hvordan dem ser ut etter at jeg har vært så lenge borte. Der vil selvfølgelig få en oppdatering på alle plantene så fort jeg er hjemme igjen.

Tomat Raspberry Red Hood: Her er også planter som ikke har blitt pottet om FØR bildene ble tatt, men selvfølgelig trengte disse større potter. Jeg lot dem ikke stå i de små pottene her. Ikke når jeg blir borte så lenge. Dem har jo blitt veldig store allerede. Jeg vet at dette er planter som blir ganske store, men jeg håper dem vokser mest når dem har kommet seg ut. Eller så blir det litt av en jungel i stua og en veldig stor jobb å bære ut og inn. Men det får jeg ta når den tiden kommer.

Tomat Mascot: Disse er heldigvis ikke så store planter når de er fullvoksne. Dem blir små busker. Noe jeg virkelig trenger noen av, med tanke på hvor mange store tomatplanter jeg har ellers. Sånne små buskplanter er jo veldig kjekt å ha i f.eks vinduskarmen eller på en liten benk/bord ute. Dem passer egentlig overalt. Så lenge dem får nok lys så klart. Jeg har ikke helt bestemt meg hvor jeg skal ha disse ennå, men jeg gleder meg veldig til å se dem vokse. Håper dem blir tette busker med masse tomater. Det er vel egentlig drømmen til alle hobbygartnere. Til nå ser dem hvertfall ut til å trives.

Tomat Raspberry Vintage: Jeg er veldig spent på hvordan disse ser ut når dem har vokst seg til. For jeg finner ingen bilder av hvor store plantene blir. Det får bli en veldig spennende overraskelse til sommeren. Tomatene vet jeg jo hvordan ser ut og dette er klasetomater, litt store frukter. Mer enn det vet jeg ikke. Men om dere følger med på utviklingen så skal dere få vite det.

Chili Nepalese Bell: Tidligere i år fortalte jeg dere at jeg kun skulle ha 1 av hver chilitype. Siden jeg har så mange, ville jeg ikke så flere enn 2 frø. Når frøene begynte å spire og det kom flere enn en opp, tok jeg ut en av dem. Men når det kom til denne her, ville jeg ha begge to. Grunnen til det er fordi jeg faktisk kan spise den selv og kan teste ut diverse oppskrifter med disse, smake om det er noe godt og lage dem sterkere til dama mi. Også syns jeg dem er veldig fine. Jeg gleder meg til å vise dere hvordan chiliene blir. Et spennende prosjekt dette her.

Chili Tobasco: ikke mye som har skjedd her, men det forventer jeg heller ikke. Som jeg sa tidligere i innlegget så vokser chili og paprikaplanter tregere. Dem trenger mer tid. Noe som gjør at det blir ekstra spennende å se hvor langt dem har kommet når jeg har vært borte fra dem i noen uker. Også er jeg veldig spent på hvordan det blir med chilier på disse i år. Må vi vente til neste år med å få nok chili til å lage ting eller vil det komme mye på disse plantene? Det er jeg veldig spent på å se.

Chili Habanero Limon: heller ikke mye som har skjedd her. Dem har ikke fått større potter, men jeg har gitt dem en del jord. Som dere kanskje ser så er det ikke noe eggeskall i den jorda jeg har fylt på. Grunnen til det er at jeg har gått tom for ferdig knust eggeskall. Det har ikke så mye å si, for jorda dem stod i har allerede eggeskall i seg. Jeg har bare fylt på ekstra på toppen. For dem var så lange i stilken og da er det greit å fylle på.

Chili Habanero Orange: Nei, har du sett! Denne har fått 2 nye blader allerede. Her er det en skikkelig ivrig plante med mye å gi. Jeg gleder meg veldig til å følge med på de plantene som har kommet lengst hittil. Selvfølgelig er alle plantene spennende å følge med på, men når dem viser fremgang så fort, så tidlig så er det ekstra gøy. Denne tror jeg blir veldig fin.

Chili Dragons Breath: At denne i det hele tatt har begynt å spire er helt utrolig i seg selv. Jeg hadde kun 1 frø, en sjanse. Det er en veldig sjelden type som er kjempe sterk. Så denne håper jeg at jeg har i mange år fremover. For jeg er så utrolig stolt av å ha fått det til på første forsøk. Jeg er veldig spent på om det vil komme chilier på dem og hvordan dama mi reagerer når hun tester den ut. Også er jeg selvfølgelig veldig spent på hvor stor den blir og alt sånn. Krysser fingrene for at den klarer seg fint når jeg er borte.

Om du ikke vil gå glipp av noen flere oppdateringer bør du følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Ikke glem å sjekke storyen, der jeg legger ut masse hver dag. Har du gått glipp av noe så kan du finne det under høydepunkter på profilen min.