Spinat og bananlapper

Det høres kanskje litt rart ut, men det smakte kjempe godt. Og nå kan du også prøve ut denne oppskriften. Passer perfekt med syltetøy og bananskiver f.eks. Så hvis du vil prøve denne spennende oppskriften, kan du gjøre det nå.

Du trenger:

2cup havre

2ts bakepulver

¼ts salt

1ts kanel

2 egg

¼cup melk (du kan bruke vanlig melk eller mandelmelk/kokosmelk el.)

1 banan

2ss sirup eller honning

2ss kokosolje

1-2cup spinat

Slik gjør du:

Putt alt det tørre i en blender. La den gå helt til alt er pulver.

Hell det tørre i en bolle og sett til side.

Ha resten av ingrediensene oppi blenderen og bland det til det er jevnt og uten biter.

Putt det tørre oppi blenderen med det andre og bland det godt sammen.

Stekes som vanlig i stekepannen, med smør.

Server med syltetøy og/eller frukt/bær.

Frister det? Jeg må si jeg var litt skeptisk selv, men så smakte jeg på de og det falt virkleig i smak. Jeg kommer til å bruke denne oppskriften flere ganger til frokost. Anbefales å hvertfall prøve en gang.

Om du har lyst på flere spennende og gode oppskrifter burde du følge bloggen min på Facebook. Klikk HER og få varsler når det kommer nye oppskrifter på bloggen.

Alle mine urter

Alle urtene mine har jeg nå satt ved vinduet. Og der trives dem godt. Dem har også fått små skilter. For hvis dem ikke hadde hatt skilter, så ville jeg nok ikke husket hvem som var hvem. Så la oss ta en titt på hver enkelt urteplante og se hvor langt dem har kommet nå.

Grønnkål: dette er ikke akkurat urter, men den kommer til å stå på verandaen sammen med urtene, så jeg tar denne med i denne oppdateringen. Og så den har vokst på så kort tid. Dette er jo en veldig stor plante, så det er jo klart den må vokse en god del. Jeg er så spent på denne fremover. Jeg har aldri hatt grønnkål før.

Rosmarin: her begynner det å skje ting. Spennende å se når det går fra spirer, til urter. For bladene endrer seg jo helt. I tillegg blir det jo en helt annen form på hele planten. For rosmarin ser jo ikke sånn her ut når den blir stor.

Koriander: dette er vel en av de som har kommet lengst. Den har jo fått ganske store, fine blader allerede. Selvom den går litt til alle kanter. Ikke at jeg hadde forventet noe annet fra en slik urteplante. Om du ser på de ferske urtene i butikken, er dem ikke akkurat så sterke dem heller. De ligger jo til alle kanter om man tar av plasten. Så her gjelder det bare å være forsiktig.

Bladpersille: nå har bladene begynt å komme frem. Og da snakker jeg om de bladene som faktisk er persille og ikke de første.

Basilikum: her er det også blitt en del oppi potta. Nydelige, runde blader som blir større for hver dag. Denne er jo nesten umulig å ta feil av, fordi den er såpass annerledes enn alle de andre urtene jeg har. Så når jeg ser på denne, trenger jeg egentlig ikke se på skiltet. Dette er faktisk den jeg har sett helt fra starten, hva det var. Alle andre hadde spisse blader, mens denne hadde runde.

Mynte: jeg lurer på om vi får noe mynte. Det har ennå ikke kommet opp noen spirer fra denne potta. Noe som er litt rart fordi det står at den skal være lett å dyrke. Nå har jeg holdt jorda fuktig og den har alltid hatt både varme og lys. Så det burde egentlig ikke være noe problem. Kanskje jeg skal dekke toppen med plastfolie? Det pleier å hjelpe. Faktisk er det et veldig smart tips for alle planter. Bare dekk toppen med plastfolie, ta en tannpirker og lag små hull i plasten så jorden og frøene får luft.

Oregano: her er det også litt tregt, men oreganoen har hvertfall begynt å spire. Nå har jeg jo nettopp flyttet dem til vinduet, så kanskje den vil trives litt bedre nå. Det har jo vært veldig fint vær, så dem får nyte påskesolen så lenge dem kan.

Dill: her er det full fest hvertfall. Hvem skulle tro at dill skulle bli så lett, når dillplantene fra butikken blir tatt livet av så fort de kommer innenfor døra mi. For jeg har prøvd å holde slike i live, men etter 2 dager så dem helt ødelagt. Heldigvis er dill fra frø mye enklere. Også så utrolig fin den er.

Kruspersille: snart får vi se bladene i full størrelse, ikke bare spirene. Hvis du ser nøye, kan du allerede se noen få som har fått neste blad. Jeg syns alltid det er gøy når den går fra spire til plante. Er det bare meg eller syns du også det er spennende?

Gressløk: det ser nesten ut som jeg har sådd gress, men det er det ikke. De blir jo tykkere etterhvert, men som med alle planter så må de jo begynne et sted. Altså jeg lengter så mye til den dagen jeg kan gå og ta fra urtene og lage masse godt.

Ikke glem å følge bloggen min på Facebook. Klikk HER og aldri gå glipp av en oppdatering på planter, urter og hagen generelt. Det kommer også mange spennende oppskrifter der jeg bruker alt fra hagen. Så det er mye å glede seg til. Veldig mye inspirasjon, det kan jeg love dere.

Mangoplante også!?

Som dere vet så har jeg satt et mangofrø i jord. Jeg har fortalt dere at jeg skal vise dere hvordan det går, så fort det begynner å spire. Det har tatt så lang tid at jeg begynte å lure på om det noen gang kom til å spire. Så jeg kikket nærmere på dette frøet og fikk se at det hadde sprekt (noe det skal). Hodet mitt begynte derfor å tenke på om det gikk an å åpne frøet og se om det var noe inni. Og når det kommer til mangofrø så er det litt annerledes. Det er kun en liten del inni som faktisk er selve frøet, men man putter hele frøet/steinen ned i jorda (uten skallet selvsagt). Så jeg åpnet det og fikk se at det faktisk var en liten spire der. Som betyr at jeg nå har en begynnelse på et mangotre. Dere får se dette og alle de andre grønnsakplantene mine i dagens innlegg.

Gresskar: dem har allerede blitt veldig store, men ikke bare det. Når jeg ser nærmere på dem, ser jeg noen knopper. Kan dette være blomster som kommer snart? Det er jo ganske tidlig, men det ser ut som det er knopper til blomster. Nå er det veldig liten sannsynlighet for at disse knoppene vil overleve såpass tidlig, men det er veldig gøy uansett.

Snackagurk: her har det også begynt å komme små blomster/agurker. For når blomstene kommer på agurkplantene, er dem på tuppen av det som blir en agurk. Jeg tviler sterkt på at det vil komme noe såpass tidlig, men som sagt er det allikevel veldig gøy å se det såpass tidlig på året. Det betyr jo bare at den faktisk trives veldig godt.

Slangeagurk: når det kommer til disse så er jeg egentlig bare veldig stressa. For jeg vil egentlig ha dem i større potter så fort som mulig, men jeg har ikke fått kjøpt dem ennå. De tar ikke noe skade av å stå i disse pottene ennå, men jeg er bare så stressa av dette.det ser allikevel ut som at det går bra med dem.

Plommetomater: jeg har jo en med røde og en med gule plommetomater. Begge ser ut til å ha det veldig bra. Selvfølgelig vil dem trives ennå bedre når dem kommer seg ut til våren, men dem klarer seg også veldig fint inne. Dem vokser jo som bare det. Så her er det nok bare å forberede seg på noen veldig store planter.

Tomater moneymaker: dette er jo et prosjekt i seg selv. Og helt ærlig vet jeg ennå ikke hvordan jeg skal gjøre dette, men dem står nå oppi pepperkakeboksen, under plantelys og koser seg. Snart kan vi også se et nytt sett med blader. Om dere ser nøye etter kan dere faktisk se at dem er på vei ut. Når dem blir pottet om vet jeg ikke ennå, men det må skje snart hvertfall.

Store tomater: jeg har 2 av disse, men denne gangen viser jeg bare en av dem. Men dem trives godt og vokser fort. Og det er jo bare positivt. Vi får se hvor lang tid det tar før stua ser ut som en jungel eller om det faktisk blir vår før det skjer.

Rabarbra: denne er så søt og liten, men jeg håper den vokser seg stor i løpet av sommeren. Det er lov å håpe. Jeg lurer på når neste blad kommer, for den har jo stått med disse bladene en stund nå.

Jordbær: disse er fortsatt ganske små, men dem trives hvertfall. Og så lenge dem er grønne og fine så er det bare å smøre seg med tålmodighet. Plutselig blir det store jordbærplanter. Om jeg får brukt den jeg kjøpte til jordbærplantene er jeg litt usikker på. Den var ikke like stor som jeg hadde trodd. Mulig jeg er nødt til å finne en annen løsning. Vi får se.

Melon malaga: den er blitt ganske lang. Jeg måtte faktisk holde i en av “armene” dens for å vise dere planta. Den ligger jo bortover hylla. Så det blir veldig spennende å se hvor stor den blir, før den blir flyttet ut. Og hvordan jeg da skal ha den når den har blitt flyttet ut. For den kan både klatre oppover og ligge på bakken. Det blir uansett et veldig spennende prosjekt.

Mandarin: jeg valgte å ta bilde av den minste grenen og vise dere. For hvis dere ser nøye på endene av grenene, kan du se at den vokser. Den vokser jo hele tiden. Blir jo større og større for hver dag nesten. Den trives virkelig i dette vinduet.

Mango: og her er altså mangoen jeg snakket om. Når jeg splittet frøet, lå denne spiren krøllet inni der. Kanskje den bare trengte litt hjelp. For nå har den jo kommet litt ut av frøet. Og snart strekker den seg opp mot lyset. Den trenger bare litt tid. Men som dere ser så har den jo allerede flere små blader som bare venter på å strekke seg ut og vokse seg store. Så jeg tror vi kan se en ganske fin plante neste uke, tror ikke dere?

Snackpaprika: disse er blitt så fine. Her har jeg både gul, rød og hvit snackpaprika. Så det kommer til å bli masse fine farger til høsten hvertfall. Jeg må si jeg gleder meg veldig. Og jeg er veldig spent på den hvite. Det ser hvertfall ut som at dem trives veldig godt her inne. Jeg håper dem trives like godt når dem kommer ut. Håper vi får noen flotte, frodige planter. Det ser jo lovende ut.

Chili: og så var det alle disse flotte plantene. 5 forskjellige slag (vanlig rød chili, sweet banana, basket of fire, padron og pinata) og alle ser ut til å ha klart seg ganske bra hittil. Det har dukket opp flere spirer i ostene (som jeg fortalte dere sist helg). Disse må jeg få tatt ut og satt i egne potter. Jeg bare glemmer det hele tiden. Ikke at det ser ut som at de store plantene bryr seg så mye. Det eneste er jo at de små ikke får den næringen dem trenger. Så hvis jeg vil ha flere planter i år, så må dem ut ganske kjapt. Og hvis jeg ikke ser feil så er det 4 nye planter. Spørsmålet er bare hvor jeg skal sette dem  for det er ikke plass til 4 potter til på brettet. Kanskje jeg må bruke vinduskarmen.

Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen. Når jeg først sår og holder på med planter, tar jeg over stua. Dere har sett det før og det skjer tydeligvis igjen. Det er gøy for meg, men jeg er ikke så sikker på om hun jeg bor med er like enig. En dag finner jeg vel henne inni alle plantene og hun har gått seg vill i stua.

Ikke glem å følge bloggen min for mange flere oppdateringer på både grønnsaksplanter, urtehagen og blomster. Klikk HER og følg bloggen på Facebook du også.

Fylt sopp

Noe jeg virkelig har hatt lyst til å prøve lenge, er fylt sopp. Det ser jo så godt ut. Så jeg måtte jo prøve det til slutt. Og jeg må si at det falt i smak. Nå er jeg også veldig glad i sopp da. Om du også er det, anbefales denne oppskriften på det sterkeste. Bare husk at du må ha en sopp med god plass inni.

Du trenger:

3 Store champignon eller portobello

3ss Tomatsaus el. (Jeg brukte sausen som er i hermetiske, hele tomater)

½pk revet mozarella

1 håndfull spinat

1 egg

1ts salt

1ts basilikum

Revet norvegia

1ss Smør

Slik gjør du:

Dra ut stilken på soppen, men hver forsiktig så du ikke lager hull.

Pensle toppen av soppen med smeltet smør og snu soppen på hodet.

Ha 1ss tomatsaus i bunnen av soppen.

Bland egg, ost, spinat, salt og basilikum i en bolle og fyll soppene med blandingen.

Dryss Revet norvegia på toppen.

Stekes i midten av ovnen på 200°c i 20 minutter.

Disse kan fryses hvis du ønsker det. Bare pakk dem godt inn i f.eks folie eller i en boks. Kan fryses i hvertfall 1 måned. Stek dem fryst.

Serves med brød, salat, potetbåter. Ja, det du har lyst til å ha ved siden av. Passer til det meste egentlig.

Husk å følge bloggen min påfacebook HER sånn at du ikke går glipp av noen flere oppskrifter. Mye spennende og godt som venter.

Urtehagen og flere frø i jorda

Dere som har fulgt med, vet at jeg har sådd en del urter og skal ha mi  egen urtehage ute i år. Og jeg må si at det begynner virkelig å komme seg nå. Jeg har jo aldri sådd noe særlig urter før, så dette er jo ekstra spennende for meg. Og som dere kan se på bildet under, er det mye som skjer her.

Det er fortsatt en potte som ikke har begynt å spire, men resten er i gang. Den som vi venter på nå er mynte. Vil det bli noe av? Vel, det får vi vel bare vente og se. Ikke så mye annet å gjøre. I mellomtiden får dem hvertfall alt dem trenger. Så la oss ta en nærmere titt på noen av dem.

Over her kan dere se hvor langt korianderen har kommet. Vi kan virkelig se at den begynner å få de bladene den egentlig skal ha. Bladene har mer piggete form. De stikker seg ut fra de aller første bladene, syns dere ikke? Nå blir deg veldig spennende å se hvordan denne utvikler seg videre.

Basilikumen begynte med veldig annerledes blader, men jeg tror allikevel at neste sett med blader vil skille seg ut fra disse. Basilikum har jo ganske store blader, så jeg er egentlig veldig spent på om de kommer med en gang eller hva som skjer.

Også persillen har kommet ganske langt, men den er ikke helt der at vi kan se hva det er for noe. Selvom jeg er ganske sikker på at vi kommer til å få se det snart, må vi nok smøre oss med litt tålmodighet og vente litt til.

Nå har dere fått sett de 6 urtene som står i plastkassa, men jeg har jo flere. La oss ta en titt på dem.

Vi har jo gressløken. Den begynner jo å bli ganske lang, men det minner jo ikke helt om gressløk… ennå! Igjen er det bare å smøre seg med tålmodighet, for det vil ta en stund før dem ser ut som gressløk. Men det er hvertfall kommet opp en god del. Dette blir gøy når de virkelig vokser til.

Dill var ganske spesiell. Det var ikke sånn jeg trodde den kom til å se ut, men det vil nok endre seg etterhvert som den vokser til. Nå har den jo blitt ganske høy allerede, så jeg er veldig spent på hva som skjer videre.

Og så har kruspersilla endelig begynt å spire. Vi ventet på den og den svikter oss ikke. Dette er 1 ukes fremgang. Jeg er veldig spent på hvordan den ser ut neste uke. Jeg gleder meg veldig til å dele det med dere.

Og helt til slutt vil jeg fortelle dere at jeg endelig har fått sådd grønnkål. Som jeg gleder meg til denne vokser til. Den blir jo utrolig stor og fin. Så her er det bare å glede seg.

Jeg har også noen andre ting som jeg skal så, men det blir ikke helt enda. Følg bloggen på Facebook ved å trykke HER, så går du ikke glipp av verken urter, grønnsaker eller blomster i hagen. Her er deg mye spennende som skjer, som du ikke vil gå glipp av.

Jeg reddet dem

Nå begynner ting virkelig å skje. Jeg har også fått samlet alle plantene på et sted. Ikke det jeg tenkte, men venninna mi hadde hengt en våt dyne til tørk i stua. Så det var vann over hele gulvet. Det ble litt av en jobb og det er grunnen til at jeg nå har alle plantene og hyllene samlet på et sted.

Det gjør jo egentlig ingenting. Faktisk ser det mye mer ryddig ut nå, enn da de stod på hver side av stua. Og det viktigste er jo at plantene trives. Så la oss se hvordan det går med dem nå.

Plommetomat gul: denne vokser jo som bare det. Og så nydelig den har blitt! Den trives virkelig under plantelyset. Jeg håper den trives like godt ute, når våren kommer. Jeg skal hvertfall ikke gjøre samme feil som forrige gang jeg hadde disse. Da satt jeg den rett ut. Nei, den må stå litt ute hver dag, frem til den har blitt vant til det. Ellers blir det ganske mye jobb bare for å få plantene tilbake til liv. Og det er jo ikke akkurat noe man har så veldig lyst til etter å ha lagt så mye jobb for å få dem så fine.

Plommetlmat rød: se her, ja. Nå begynner dem å komme seg igjen. Det tar litt tid, men med masse kjærlighet og pleie så går det meste.

Snackpaprika: gule, røde og hvite paprikaer kommer etter hvert på disse. Vel, jeg håper hvertfall det. Dem ser hvertfall ut til å trives. Og når våren endelig kommer så har jeg en stor overraskelse til dem. Det blir min lille hemmelighet frem til våren, men når det er klart så skal jeg vise dere.

Chili: disse har også en stor overraskelse i vente, men jaggu hadde dem noen små overraskelser til meg også. Sweet banana har jo fått 4 planter, de vanlige chiliene har 3, men de andre har kun hatt 1. Nå ser jeg hmat det har begynt å spire i de 2 nederste. Som betyr enda flere chiliplanter og mer chili til jenta mi. Det var en veldig fin overraskelse å få se nå. Jo flere planter, jo bedre. Og noen av dem har også blitt ganske store. Det er gøy å se!

Gresskar: jeg valgte å henge dem opp etter veggen på denne måten. For når de skal plantes i kasse så er det mye enklere å ikke knekke dem. De skal bare plantes oppi kassa dem står i nå, så det enkleste er jo om dem ikke ligger utover hele bunnen. Og dem koser seg veldig, så det er hvertfall ikke noe problem. Jeg har fortsatt 3 planter, men jeg tok ut den ene fordi den ikke fikk noe lys. Den kommer tilbake i kassa når det er på tide å fylle den med jord og sette den ut, men frem til da får den lov å stå i vinduet.

Melon malaga: denne hadde det heller ikke så bra sist dere så den, men se på den nå. Den har begynt å vokse igjen og den har friske blader. Det eneste som mangler nå er at den får noe å støtte seg på. Jeg fikk forresten en kommentar på at den var alt for tynn, men denne planten blir ikke veldig tykk i stilken og den er fortsatt veldig liten. Bare sånn at dere vet det. Klart den blir tykkere når den vokser til, men det er en veldig tynn plante.

Tomat moneymaker: altså jeg vet ikke helt hva jeg skal si her. Jeg pottet om alle spirene, men satt dem kun oppi her. En midlertidig løsning frem til jeg får kjøpt flere potter. Men seriøst. Hadde jeg virkelig sådd så mange frø!? Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, men det er bra jeg liker tomater. For nå kan jeg ha tomat til alt mulig. Om familie kommer på besøk i sommer så drar dere mest sannsynlig hjem med grønnsaker fra hagen min. For her blir det masse mat!

Store tomater: mer tomat! Ja, fordi jeg er litt i overkant glad i tomater. Altså jeg bruker det til alt mulig. Jeg har jo salat til alt mulig. Og spiser jeg hjemmelagd pizza så har jeg det oppå der også. Tomat på brødskiva er også godt. Så ja, tomaten brukes mye. Den kan jo også spises som snacks. Og da er det jo supert at man har så mye å velge mellom i hagen.

Rabarbra: Nå har det kommet et nytt blad på rabaraplanten. Akkurat nå ser det litt ut som ugress, men jeg tror denne kommer til å vokse seg ganske stor i løpet av sommeren.

Snackagurk: jeg sa jo jeg skulle klare å redde denne agurkplanten. Den så ikke helt frisk ut forrige gang, men de nye bladene er hvertfall friske og fine. Nå begynner den å trives igjen. Så får vi bare håpe at det går bra med den videre i år.

Slangeagurk: se så fine! De har endelig begynt å vokse det første agurkbladet. Det er jo da det blir ekstra gøy. Så er spørsmålet da, hvordan man skal gjøre det fremover. De har fortsatt en del plass igjen i kassa, men så må dem jo pottes om etterhvert. Som betyr at dem må settes inn i hyllene jeg har kjøpt. Så da blir jeg vel blakk denne måneden også. For da trenger jeg 3 store blomsterkasser. Det er ikke billig å ha planter, men heldigvis kan pottene jeg kjøper i år, brukes neste år også.

Jordbær: her kan dere se litt bedre hvordan bladene har utviklet seg. Forrige helg var det ikke så lett å se, men nå er dem på vei til å se ut som jordbærplanter. De er fortsatt veldig små, men bladene er hvertfall der.

Mandarin: ikke bare er dette treet helt nydelig, men den har jo også verdens beste utsikt. Den har også blitt veldig solid. Den har 3 grener og en flott stamme. Det eneste som mangler er at den får en større potte. Og jeg har faktisk bestemt meg for at det skal den få så fort alle de andre plantene blir satt ut. Det er på tide å gi treet en gulvpotte. Jeg har også fjernet noen av bladene nederst på stammen. Så nå har den litt mer utseendet til et tre.

Om du ikke vil gå glipp av flere planteoppdatering eller oppskrifter der jeg etterhvert bruker grønnsaker/urter fra hagen, kan du følge bloggen på Facebook. Klikk deg inn HER og bli en fast leser du også.

Gresskarfrø rundstykker

Har du noen gang prøvd å bake med gresskarfrø? Det er så utrolig godt. Det gir en veldig unik smak til bakevarer. Jeg anbefaler virkelig å prøve det. Så her får dere en veldig god oppskrift for dere som er nysgjerrige på hvordan det smaker eller bare leter etter en god oppskrift på nydelige rundstykker.

Du trenger:

1pk gjær

4dl lunkent vann

2ts salt

2ts cummin

½ss honning (du kan bruke sirup)

150g rugmel

2ss olivenolje

2½dl gresskarfrø

300g hvetemel

Slik gjør du:

Rør ut gjær i lunkent vann (spiller ingen rolle om det er fersk eller tørr gjær).

Ha i salt, cummin, honning, rugmel, olje og grovhakkede gresskarfrø.

Tilsett hvetemel og elt deigen til den er smidig.

Sett deigen i kjøleskapet til dagen etter eller la den heve 1t på benken. Begge deler fungerer. Om du har den i kjøleskapet skal den stå 30 minutter på benken etterpå.

Del deigen i like store biter. Her kommer det helt an på deig, hvor store rundstykker du vil ha. Så legger du dem bare til heving I 30-45 minutter.

Denne deigen passer også perfekt til å lage baguetter. Da deler du deigen i 3 og former dem til lange pølser. La dem heve 30-60 minutter.

Pensle med vann og stek midt i ovnen på 225°c i ca. 15 minutter. (Baguetter stekes i ca. 20 minutter)

Avkjøl på rist. Disse kan også fryses om du ønsker det, men er selvfølgelig best ferske.

Urtehagen min

Som jeg lovet dere, kommer det nå en liten oppdatering på hvordan det går med alle urtene jeg sådde for ikke så veldig lenge siden. De begynte å spire ganske fort egentlig, men ikke alle er like raske. La oss ta en titt på alle de spennende urtene jeg har sådd.

6 potter står i en plastkasse. Jeg tenker at jeg lar dem stå der frem til de skal ut. For den hylla jeg skal bruke til urtehagen min, blir brukt til andre planter for øyeblikket. Og det ser ut som dem trives veldig godt, så hvorfor flytte dem?

Som dere kan se så er det en del som har begynt å spire, men jeg venter fortsatt på at bladpersille og mynte skal vokse. Oregano er heller ikke helt oppe av jorden, men det er ikke lenge igjen nå.

Jeg har jo også 3 potter i hylla som jeg skal bruke til urter. Her har det også skjedd ting. Særlig der jeg sådde dill. Dem har jo virkelig blitt lange på denne korte tiden.

Det er vanskelig å se på bildet, men gressløken er også i ferd med å spire. Som betyr at det kun er kruspersille som er litt tregere. Persille generelt trenger vist litt mer tid enn de andre urtefrøene, men det gjør jo ingenting. Vi har masse tid.

Dette er ikke alle urteplantene jeg skal ha, men jeg trengte noe å så frøene oppi. Jeg var nede hos mamma og fikk hentet den ene potta jeg skal bruke til grønnkål. Da tok jeg også med noen andre potter og kasser, så nå kan jeg få sådd resten. Det vil komme en oppdatering på det så fort jeg har fått frøene i jord. Hvis du ikke vil gå glipp av grønnsakplanter og urtehagen sine oppdateringer burde du følge bloggen på Facebook. Bare klikk HER og bli medlem i gruppa du også. Det vil også komme mange gode oppskrifter etterhvert, der jeg bruker urter og grønnsaker fra hagen. Så det er mye å se frem til for deg som liker den slags.

Ikke helt som planlagt

Mange endring har skjedd siden forrige helg. Først og fremst har jeg nå fått opp begge hyllene som jeg skal bruke til agurkplantene, men det er en historie for seg selv. Jeg har også fått kjøpt 2 ekstra plantelamper til plantene som står på den andre siden av stua (i og ved hyllene). Sånn ser det ut i stua nå.

Det er så mange planter her nå og det gjør meg så glad. Så la oss ta en titt på hvordan det går med alle plantene.

Slangagurk: som dere kan se så har de slangagurkfrøene jeg sådde for noen dager siden, begynt å spire. Såpass mye at de snart må pottes om. Ikke bare det, men de trenger jo ganske mye met plass enn det jeg hadde planlagt. Her har jeg 6 planter som trenger ganske stor plass. Så det jeg har funnet ut er at jeg må bruke begge hyllene jeg kjøpte til begge typer agurk, til kun disse. Det kommer til å bli veldig spennende når disse vokser til. Jeg har allerede en plan på hvordan jeg skal gjøre det. Selvom det ikke ble helt som planlagt, skal det allikevel bli mer enn nok plass til alle plantene. Og jo flere planter, jo mer grønnsaker. Jeg håper bare jeg får kjøpt pottene jeg trenger, før de blir for store. I mellomtiden skal jeg bruke andre potter. For disse kan ikke stå sånn her noe særlig lengre.

Tomat moneymaker: her slang jeg bare oppi noen frø, uten å egentlig sjekke hvor store disse tomatplantene blir. Jeg lover dere, hagen min kommer til å se ut som en jungel. Dette blir SÅ gøy! Og her blir det jo en del planter. Om du vet hvor store denne typen tomatplanter blir, så vet du at disse kommer til å trenge mye plass. Og det skal dem få!

Snackpaprika: de 4 til venstre er gule, de 2 bak til høyre er rød og den store foran er hvit. Og de vokser som bare det. Grunnen til at jeg tok bilde av alle sånn, er fordi jeg har så mange planter. Og jeg skulle tatt bilde av hver enkelt så hadde dette innlegget blitt veldig langt. Men som dere ser så går det ganske bra med paprikaplantene. De kommer til å stå i disse pottene en god stund, men etterhvert trenger dem nok noen større potter (som den foran til høyre).

Chili: de 4 som har knust eggeskall på toppen av jorda er sweet banana. Dem har jeg nå fått splittet. Resten har kun 1 plante i hver. De store til høyre er vanlig chili og de tre andre er basket of fire, pinata og padron. De trives veldig godt og fortsetter å vokse. Så her er det bare å følge med. Jeg elsker å kikke på plantene hver dag, for det er alltid noe som skjer.

Mandarin: denne planten koser seg i vinduet. Selvom det kanskje ikke syns så godt så har den fått nye blader og den vokser hele tiden.

Jordbær: se så søte de er. De er veldig små ennå, men nå begynner de å se ut som jordbærplanter. Litt vanskelig å se på bildet, men bladene har den piggete formen. Så her blir det mange fine jordbærplanter. Og jeg har allerede bestilt noe skikkelig tøft som jeg skal potte dem om i. Dette får sere se når jeg har pottet dem om, men det blir en stund til.

Melon malaga: denne har stått uten plantelys en liten stund og har ikke vært så fornøyd med det. Så nå har jeg satt på lys over i håp om at den skal bli litt glad igjen. Jeg vet at dem trenger en del varme og lys, men det var rett og slett ikke plass under de lampene jeg hadde her. Da var det jo bra at jeg fikk de nye lampene ganske fort. Så nå får vi bare krysse fingrene og håpe at dem blir fornøyde.

Store tomater: Noe av det første jeg sådde, var tomater. Jeg hadde 2 potter med noen spirer, men det var vanskelig å se hva det var før de fikk 3-4 blader. For jeg hadde flyttet på et par av pottene i kassa. Og derfor har man etiketter på pottene, men jeg valgte jo selvfølgelig å ikke gjøre det. Litt dumt, men jeg fant ut til slutt at jeg hadde 2 tomatplanter. Og nå har jeg også fått pottet dem om.

Rabarbra: her får dere se starten på rabarbraplanta. Nå kan vi virkelig se at det ligner på et rabarbrablad. Den er så nusselig liten. Jeg er veldig spent på hvor mye den vokser i år.

Plommetomat: her har jeg nettopp fylt på ekstra jord, så nå håper jeg at dem blir glade. Jeg har også satt plantelys over dem, noe dem ikke har hatt på en stund. Så da får vi nok se en litt gladere plante. Men den har ikke gitt opp helt ennå. Og hvis dere har fulgt bloggen min i noen år, har dere sett at jeg har reddet verre planter enn denne her. Så dette skal nok gå bra.

Plommetomat: denne derimot har klart seg veldig bra, selv uten plantelys. Nå har jeg gitt den noen støttepinner også. For jeg vet hvor enorme disse plantene blir. Da er det greit å ha en god støtte i bunnen. Jeg tok bare vanlige blomsterpinner og satt dem sammen med en hårstrikk på toppen.

Gresskar: helt til slutt har vi disse plantene. Det har ikke skjedd veldig mye den siste uka, men jeg tror det er fordi disse heller ikke har hatt noe særlig lys. Så her ser vi jo faktisk hvor mye plantelys faktisk hjelper når man begynner å så tidlig. Nå som dem har plantelys igjen, håper jeg at disse igjen vil vokse mye. De trives jo greit, men plantelys hjelper definitivt.

Ønsker du å se hvordan det går med urtene? Da får du følge med på bloggen, for det vil komme et eget innlegg der jeg viser dere urtene. Hva har begynt å spire? Vil du ikke gå glipp av dette så kan du følge bloggen min på Facebook HER.

Et veddemål

Bare for moro skyld har jeg og venninna mi inngått et veddemål. Siden mandag og ut måneden skal vi gå helt uten godteri, snacks og søte bakevarer. Vi har derfor vært nødt til å finne andre type snacks som ikke har sukker i seg. Sånne små utfordringer syns jeg er veldig morsomt. Hvertfall når man er flere om det. Og jeg har funnet snacks som jeg virkelig liker og som ikke er tilsatt sukker. Her er mine favoritter.

Jeg har aldri funnet noe særlig tørket frukt som jeg faktisk liker, men fersken er så utrolig godt. Denne har jeg sett at dem har på Oda, men vet ikke om noen andre steder har den. Det tørkede kjøttet er kjøpt i Sverige og vet derfor ikke om det er mulig å få noe lignende i Norge, men det er absolutt den beste snacksen. Her har jeg både søtt og salt uten å spise noe som er tilsatt sukker. Ja, det er selvfølgelig sukker i tørket frukt, men det er ikke det samme som i f.eks sjokolade. Så dette koser jeg meg med på kveldene. Og det beste med denne snacksen er at jeg ikke trenger å spise så mye. Jeg klarer å kose meg med det og spare.

Nå drikker ikke jeg brus med sukker, men denne er faktisk et hakk bedre enn sukkerfri brus. Er det noe jeg aldri gjør så er det å endre noe bare fordi det er et sunnere alternativ. Jeg må virkelig like det for å spise/drikke det. Så dette er ikke noe annet enn at jeg faktisk likte denne veldig godt. Kanskje til og med en ny favoritt. Jeg kjøpte også en med eple og kiwi som jeg gleder meg til å prøve. Utenom det så går det egentlig som normalt. Det er jo mye godt man kan spise utenom godteri.

Hvem tror du klarer å holde seg unna godteri ol. resten av måneden?