Årets andre sårunde

Nå er vi skikkelig i gang med å så frø for sesongen. Tidligere i januar fikk dere se at jeg har sådd chili og paprikafrø. Denne gangen er det tomat og agurkfrø som står for tur. Og her er det mye spennende å velge mellom, men jeg har sørget for å ikke få alt for mange av hver type. Husker dere i fjor? Det var så mange tomatplanter (moneymaker) at dem tok opp hele verandaen. I år blir det en del planter, men forhåpentligvis ikke fult så mange som i fjor.

Det ble en god del forskjellige frø, men jeg har tatt ca. 3 frø av hver. Jeg syns det høres ut som en grei mengde. Nå skal det sies at jeg har 10 forskjellige frø og med minimum 3 frø i hver potte, er vi faktisk oppi over 30 planter. Det vil si om alle sammen spirer. Forhåpentligvis gjør dem det og vi får en mye bedre sesong enn i fjor. Som dere vet så gikk drivhuset føyka i fjor, så alle plantene skal stå på verandaen. Egentlig like greit, for da er det mye lettere å holde styr på alt sammen.

I år prøver jeg å gjøre det litt lettere for meg selv. Nå har jeg brett som kan stå inne, for hullene er litt i høyden og vil derfor ikke lekke utover benken. Oppi der har jeg satt potter med hull, slik at dem ikke blir fylt med for mye vann. Dette gjorde jeg også med chili og paprikafrøene. Veldig greit og enkelt.

Når det var gjort, fant jeg ut hvilke frø jeg ønsket å så i år. Jeg har lyst til å prøve litt forskjellig. I fjor kjøpte jeg inn en god del nye frø og de måtte jeg jo teste ut i år. Det er også noen frø som vi prøvde i fjor, men jeg føler at det ikke ble så mye ut av det meste. Derfor prøver vi igjen i år.

Pæretomatene måtte jeg jo ha i år også. Det ble jo så å si ingenting i fjor og det var veldig kjipt. Dem smaker jo så godt i salat. Så i år har jeg tenkt til å gjøre det litt annerledes og håper at det hjelper.

I tillegg er det noen små klasetomater. De blir god snacks bl.a. kanskje jeg også får brukt det litt i matlaging, slik jeg hadde tenkt. Vi får se hvordan det går.

Bifftomater er noe jeg alltid har hatt lyst til å prøve og i år har jeg noen gule som ser utrolig fristende ut. Håper det blir noe av!

Også er det noen store tomater som jeg håper jeg får lagd diverse ut av når den tiden kommer. Det ville vært utrolig gøy å lage alt mulig spennende, men jeg kan jo ikke love noe før vi faktisk ser hvordan det går.

I tillegg til alle tomatene, har jeg selvfølgelig sådd slangeagurk. Også prøver jeg meg på hvite snackagurk i år. Det blir veldig spennende for det har jeg aldri smakt. Krysser fingrene for at jeg får smakt på dem også.

Når jeg skal så frø, bruker jeg kaktusjord og knust eggeskall. Det er en blanding som har fungert veldig godt for meg. Frøene trives veldig godt i det og spirer som bare det. Jeg tar vare på eggeskallene i en oppbevaringsboks. Når den er full tar jeg det bare i blenderen. Så tømmer jeg det i en annen oppbevaringsboks som står i skapet, med frøposene.

Jeg lager et lite hull i midten og legger frøene oppi. Som sagt har jeg brukt ca. 3 frø. Det holder mer enn nok. Så dekker jeg frøene med jord og gir dem litt vann.

Jeg har vært smart i år å lagd merkelapper med navnene deres på. Når dem skal flyttes, tar jeg bare av lappen og setter dem over på det brettet dem skal flyttes over på.

Jeg pleier å bruke plastfolie over pottene, men siden jeg ikke hadde det denne gangen så ble det plastposer. Fungerer like bra det. Så tar jeg en tannpirker og lager hull på toppen. Ca. 5-6 hull holder. Og da er det bare å vente. Sett dem på et lunt og solfylt sted. Jeg har satt dem på skjenken i stua, i det store vinduet. Der trives dem godt. Dem har også egen varmeovn som hjelper at det ikke blir for kaldt for frøene.

Og det må jeg jo si har fungert ganske bra. Det tok ikke lang tid, før jeg fikk se at flere av frøene hadde begynt å spire. Så jeg begynte å løfte litt på plastposen, slik at spirene ikke lå inntil plasten. Men som dere kan se så var det noen som var litt for store til å være under plastposen.

Det jeg har gjort her er å lage et lite snitt i posen. Slik holder den fortsatt på en del fukt, men spirene blir ikke ødelagt eller mangler plass. Og disse spirene er slangeagurk. Så det kommer nok til å bli veldig spennende å se hvordan det blir med plass i stua mot våren, når dem allerede har kommet så langt. Føles ut som i går at jeg stod og sådde disse frøene, men det er 1 uke siden allerede. Ja, jeg har vært litt tidlig ute med å så disse frøene, men god plass og masse kjærlighet skal jeg klare å gi dem uansett. Og dette her er jo bare moro.

Det vil snart begynne å komme flere oppdateringer på plantene. Om du ikke vil gå glipp av det kan du følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Jeg gir ofte mye bilder på storyen min, som ikke kommer på bloggen. Så det er verdt å sjekke ut. I tillegg finner du mye på høydepunkter på profilen min om du har gått glipp av noe.

Oppskrift: Hveteboller

Flere enn meg er nok enig i at hjemmelagde boller er det beste. Og nå har jeg funnet en utrolig god oppskrift som gir saftige boller. Denne oppskriften vil du ikke gå glipp av. Så hvis det frister med boller, burde du prøve denne oppskriften.

Du trenger:

150g margarin

2,5dl melk

2,5dl vann

1 egg

140g sukker

1pk gjær

4ts kardemomme

2ts bakepulver

1,1kg hvetemel

Slik gjør du:

Ha vann (ca. 39°c) og gjær i en bolle.

Ha sukkeret oppi og la stå.

Smelt smør.

Hell melk i smøret.

Pass på at melk-smørblandingen ikke et for varm, før du heller det oppi bollen med det andre.

Ha i resten av ingrediensene og elt deigen i 5 minutter.

Deigen skal være myk og elastisk.

Et godt tips er å ta litt av deilig ut og dra den tynn. Om den går i stykker med en gang så må den eltes mer.

Legg deigen til heving på et lunt sted. La den stå 1t.

Rull ut boller på ca. 75-80g og legg dem på et brett med bakepapir (4×4 stk).

La dem etterheve i 1t.

Pesle med egg.

Stekes midt i ovnen på 200°c i 10 minutter.

Nyt eller frys. Når du tar dem opp fra frysern og dem har tint er det best å ha dem litt i ovnen. Da smaker dem som ferske. Mitt strømsparetips er å sette dem rett inn i ovnen og la dem stå der til ovnen er varm (180°c).

Om du likte denne oppskriften burde du følge med på bloggen på facebook HER for flere oppskrifter. Følg meg på Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Bruker jeg en gammel oppskrift så blir den linket på storyen og lagt på høydepunkter på profilen min. Så det er verdt å sjekke ut.

Så mange spennende frø

I fjor handlet jeg mange spennende frø. Endelig var det på tide å legge noen av dem i potter med jord. Januar er måneden man sår paprika og chili. Så jeg tok ut alle frøposene fra skapet, hentet et brett med plastpotter og satt i gang med å så frøene.

Alltid når jeg skal så frø, bruker jeg eggeskall som jeg har knust. Det blander jeg inn i jorda for ekstra næring. Også bruker jeg såjord. Bruker du vanlig plantejord så kan frøene bli ødelagt. Er du usikker kan du spørre i hagebutikken om hvilken jord som passer best.

I år skal jeg prøve ut noen nye sorter. Og dem jeg har valgt denne gangen er:

Chili: Tobasco, dragon breath, habanero limon, habanero orange, nepalese bell

Jeg har også sådd frø til gul paprika, lilla paprika og lilla snackpaprika.

Jeg la 2 frø i hver potte, gav litt vann og dekket hver potte med en plastpose som jeg stakk hull i. Vanligvis bruker jeg plastfolie, men det har ikke blitt kjøpt inn. Så da måtte jeg være kreativ. Det viktigste er at jorda ikke blir tørr, men at det heller ikke blir innestengt.

Nå er det bare å vente. Forhåpentligvis vil vi se spirer om noen ukers tid.

I tillegg til chili og paprika, har jeg også mange andre frø som jeg skal så, men ikke alle skal i jord samtidig.

Vil du følge med hvor hvordan det går med de nye frøene? Følg bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer spennende innhold.

Oppskrift: drops og sukkerstang

Drops er veldig koselig å gi bort. Også kan man gjøre det på så mange forskjellige måter. I dette innlegget skal jeg gi dere en oppskrift, men også noen tips til hvordan du kan lage litt forskjellig drops til å gi bort eller sette frem til gjester. Super gave enten til jul eller bursdag.

Du trenger:

1dl vann

450g sukker

125g druesukker (kan kjøpes på bl.a Panduro)

Ca.1ts Sitronsyre (kjøpes på dagligvarebutikker)

Smak og farge (kan kjøpes på de fleste hobbybutikker)

Matolje

Slik gjør du:

Legg en silikonmatte (som tåler varmen) der du skal arbeide. Pensle med LITT olje (solsikke eller raps).

Du trenger også deigskraper og saks.

begynn med å ha vann, sukker og druesukker oppi en kjele av rustfritt stål (ikke aluminium).

Nå må du også ha et termometer.

La blandingen koke UTEN å røre. Blandingen skal få en temperatur på 162°c. Jo høyere temperaturen blir, jo hardere blir dropsen, så dette er perfekt temperatur. Blir temperaturen for høy så svir du sukkeret. Så holde øye med termometeret.

Når det har nådd 162°c, heller du massen over på silikonmatta.

Strø på sitronsyre. Dette hjelper å få frem smaken du skal tilsette senere. Pensle LITT olje på begge sider av deigskrapene. Dra massen til midten og få blandet sitronsyren godt inn i massen.

Skal du lage sitrondrops eller noe du ønsker å ha syrlig så anbefaler jeg deg å ha ½ ts ekstra sitronsyre i massen. Eple kan også ha ekstra om du ønsker den grønne eplesmaken.

Når du har fått blandet det inn kan du tilsette smak og farge. Du kan dele massen i 2 og lage flere smaker.

1= 10 dråper smak og 7 dråper farge (avhengig av hvor sterk farge du ønsker)

½= 5 dråper smak og 4 dråper farge

Så skal det blandes godt inn i massen.

Husk at du må være rask når du jobber med drops, så det ikke stivner.

Om det setter seg fast i deigskrapene må du pensle dem mer med olje.

Nå er det bare å rulle. Ikke bruk kraft, bare la den trille under hendene dine. Når den begynner å bli lang må du klippe den på midten.

Du kan dra litt for å få dem lengre, men pass på at du holder dem runde.

Trille dem etter hverandre. Til slutt har du mange tynne pølser.

Trill dem helt til dem har kjølt seg helt ned og ikke bøyer seg når du holder dem.

Ta en og en og slå med metallskrape på tuppen på kanten av en ildfast form. Da deler dem seg til små drops.

Dryss over 2-3ts druesukker for at dem ikke skal sette seg fast i hverandre. Bland dette godt slik at drusesukkeret legger seg rundt dropsen.

Da har du ferdig drops.

Men det fins jo andre måter å bruke dropsmassen på. Her kommer noen andre tips til deg som vil prøve ut litt andre ting.

Lyst til å prøve deg på flere farger og vil vite hvordan du kan lage sukkerstenger? Følg med nå.

Her må du ha tunga rett i munnen.

Del massen i 3 like deler.

Den ene skal være hvit (her kan det hende du trenger litt hjelp). For å få drops hvit må du bruke titandioksid. Når du tilsetter dette så stivner massen mye fortere, så du må ha de 2 andre fargene klare FØR denne.

Bland inn farge og smak i de andre først.

Lag den hvite ved å blande inn titandioksid og dra dropsmassen og trykke sammen. Jo lengre du gjør det, jo mer hvit blir den.

Få hjelp av noen andre til å lage dette:

Del hver farge i 2 like deler.

Trill lange pølser og klem dem flate.

Legg 1 av hver farge sammen.

Trill den hvite til en tjukk pølse og legg hver av de med farger på hver side.

Trill det sammen så den blir rund og lang.

Husk at du må klippe og lage tynne pølser, slik som med de andre dropsene.

Her kan du også vri dem slik at dem får vridd mønster. Dette må gjøres mens dem ennå er veldig varme.

Når dem ikke er så varme, men ikke stivner kan du klippe dem opp på 15-20cm for å lage sukkerstenger.

Bøye dem veldig forsiktig ned.

Så skal dem bare ligge utover silikonmatta og ble helt kalde.

Du kan pakke dem oppi små selofanposer og gi bort f.eks.

Lyst til å lage lakrisdrops?

Du trenger:

2ts salmiakkpulver

3-5ts lakrispulver (avhengig av hvor mye smak du ønsker)

7-8 dråper lakrissmak

5-6 dråper svartfarge

Slik gjør du:

Bland inn salmiakkpulver og lakrispulver først.

Bland inn resten når pulveret er blandet godt inn i massen.

Trill som vanlig og lag dropsen.

Trill dem i lakrispulver sånn at dem ikke setter seg fast i hverandre. Og dem smaker så mye bedre med pulveret.

 

Du kan også lage puter av dropsen. Når du har trillet tynne, lange pølser, klipper du dem før dem har stivnet. Men da må du huske å bevege på den ferdige dropsen til dem har blitt kalde. Hvis ikke blir dem flate. Ønsker du dem ennå mer fancy kan du klippe og så snu stang og klippe. Da får du nesten en slags pyramideform.

I år lagde vi 12 poser med drops og la i postkassene til naboene våres. Hva vil du gjøre med dine drops? Vil du gi dem bort eller beholde dem selv?

For flere spennende oppskrifter og mye mer burde du følge bloggen på Facebook HER og Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Husk å sjekke storyen min (de små bildene øverst på Instagram) for mye innhold og har du gått glipp av noe så kan du sjekke høydepunktene mine på profilen min.

Oppskrift: mango-chilisaus

Jeg har jo fått en del chilier på plantene jeg har sådd fra frø. Så da var det jo på tide å bruke dem. Og denne oppskriften er jo så enkel at alle som elsker sterk mat burde klare å lage. Alt du trenger er en blender/stavmikser. Begge deler fungerer fint. Så la oss sette i gang.

Du trenger:

7-8 chili

½ mango

¾dl eplecidereddik

½dl sukker

2ss olivenolje

3ss vann

1ts salt

1ts pepper

Slik gjør du:

Kutt stilken på chilien. Du kan velge å ta ut frøene om du vil ha den mild, men du kan også putte med frøene. Da blir den selvfølgelig en del sterkere også.

Få av skallet på mangoen og del den gjerne litt opp.

Putt alle ingrediensene i blenderen (eller i en bolle om du bruker stavmikser). La den gå til den er helt smud og chiliene er finhakket. Du kan selvfølgelig gjøre det for hånd, men blenderen gjør faktisk en veldig god jobb. Så jeg lot den få ta jobben.

Hell alt oppi en liten kjele og la det småkoke i 15 minutter. Husk å røre hele tiden.

Hvis du vil at det skal holde seg best mulig kan jeg komme med et veldig godt tips. Sett glassflasken/boksen (OBS! husk at den må tåle varmen) inn i ovnen på 100°c, slik at den blir sterilisert.

Om du lager mye, kan det være greit å fryse. Ellers holder dem i noen uker i kjøleskapet.

Den er nydelig å bruke på det meste. Alt fra salat, taco, ris, pasta osv. Mulighetene er uendelige.

Håper den faller i smak! Kom tilbake for mange flere gode oppskrifter. Nå er vi tilbake og jeg har så mye digg å dele med dere. Husk å følge bloggen på Facebook HER og følg meg på Instagram HER for ennå mer spennende innhold.