Plukke og fylle på urtene

Det var litt av en jobb å skulle plukke vekk alt som var stygt og fylle på mer jord, men jeg fikk til slutt gjort det og dem ble kjempe fine. Så jeg tenkte å vise dere både før og etter-bildene av alle urtene. For akkurat denne jobben vil jeg faktisk skryte av. Så la oss ta en titt på hvordan det går meg urtene og salaten.

Gressløk: jeg ser nå at jeg glemte å plukke vekk de gule stråene, men det er jo fort gjort. Jeg fikk hvertfall pottet den om. Så nå har den mye større plass. Forhåpentligvis hjelper det en god del. For den siste tiden har det skjedd veldig lite her.

Dill: denne er en av de som bare har sett fullstendig kaos ut, men jeg fikk den til å se LITT bedre ut. Den er forsatt all over the place, men litt ryddigere klarte jeg å få den. Jeg har også dratt vekk alle blader som hadde blitt rosa. Og det var litt av et prosjekt. For jeg måtte jo ta en og stilk. Men jeg ble ferdig til slutt. Og så fylte jeg opp med litt ekstra jord. Så nå får den være fornøyd en stund.

Rosmarin: her var det ikke noe som måtte fjernes, men stilkene var ganske lange (fra jorda og opp til de første bladene) så jeg fylte på en del jord. Noe som gjorde at jeg fikk samlet dem litt mer på midten. Jeg syns egentlig det ble mye penere. Så nå kan dem strekke seg ennå mer og legge seg utover igjen.

Oregano: her var det heller ikke noe som måtte fjernes, men det gjør mye bare å fylle på litt jord. Det var veldig mange små i bunnen som ble dekket av jord, men de vokser vel opp eller kommer nye senere. Noe som er veldig moro når man holder på med krydderurter, er å lukte på dem. Og når man tar på dem så dufter det jo overalt. Denne luktet jo spesielt godt. Ikke bare lukter den godt, men den er jo også veldig søt å se på.

Basilikum: denne så jo ikke ut. Det var stygge blader overalt. Både gule blader og blader med flekker. Så de måtte fjernes. Og så var det jo å fylle oppi mer jord, som gjorde at planten samlet seg mer mot midten. Og det gjorde virkelig en stor forskjell. Det er litt av en jobb å stå og plukke vekk alle de stygge bladene, men når man ser sluttresultatet så er det absolutt verdt det.

Koriander: ja, det er ikke mye igjen av denne. Det var så mange blomster og så mye stygt. Den trengte rett og slett en makeover. Egentlig hadde jeg lyst til å bare ta saksa, men vi får se hvordan den blir i løpet av sommeren. Problemet med koriander er at den er veldig ivrig etter å få blomster og da er ikke bladene like gode. Dem får en ganske besk smak. Så vi får se om jeg nå klarer å bruke bladene FØR blomstene kommer tilbake. Hvis ikke gir jeg opp koriander.

Bladpersille: denne var også en ganske stor jobb på, men den ble mye bedre. Ikke akkurat det beste før bildet, men det var ekstremt mye blader som var stygge. Det hjalp ikke veldig mye å få fylt på mer jord. Hvertfall ikke for å samle planta, men den er jo veldig fin når den henger utover sånn da.

Kruspersille: før jeg begynte å plukke vekk de stygge bladene, la jeg ikke merke til de små bladene i bunnen. Men nå som alt det stygge er borte, kan man se ar den begynner å bli ganske tett med blader. Så jeg ville ikke fylle på noe jord på denne. Jeg kan heller vente litt og fylle på jord litt senere, når bladene har blitt litt høyere. Men den ble hvertfall utrolig mye finere når de stygge bladene ble borte.

Mynte: denne er faktisk den eneste urteplanten som ikke er gjort noe mer. For den var ikke så høy og jeg ville derfor ikke gi den masse jord. Ville ikke dekke noen av de mindre plantene med jord. Så denne får også jord litt senere. Men den har jo blitt utrolig flott da. Jeg er så glad for at jeg prøvde et forsøk til  sånn at vi fikk mynte. For den er jo så søt.

Isbergsalat: dette var en så slitsom jobb. Hvertfall med tanke på at jeg har 9 potter med denne salaten. Så mange små stilker som hadde tørket, blader som hadde blitt stygge osv. Og så var det å fylle på jord. Da måtte jeg jo ta litt rundt hele salaten og passe på at alle bladene ble samlet. Slitsomt, men absolutt verdt det. Noen av dem var veldig tørre. Så jeg har fått satt dem i vann. Jeg må virkelig holde et øye med disse, sånn at dem ikke tørker igjen. Egentlig skulle dem hatt større potter, men det orket ikke å gjøre akkurat nå. Dem har fått litt ekstra jord og det får holde en liten stund.

Grønnkål: jeg har prøvd noe nytt og det er å bruke gresset som blir igjen etter å ha klipt plenen. Det skal ha mange fordeler på noen planter. Så dette blir vel egentlig mer et eksperiment, for å se om grønnkål kan ha nytte av det. Ellers har jeg ikke gjort noe som helst her. Noe som syns på dette bildet. Jeg var ikke klar over det før jeg så bildet nå, men det er faktisk en god del som kan tas bort her også.

Hvis du vil vite hvorfor jeg bruker gressklipp på noen av plantene og hva det er bra for, husk å følge bloggen på Facebook HER. Det vil komme et eget innlegg på dette i nærmeste fremtid.  Du kan også følge meg på Instagram HER for ennå flere tips og oppdateringer på alle planter, urter og blomster. I tillegg til mye annet spennende. På mine høydepunkter på Instagram finner du også den mappe som heter planter 2023 som inneholder bilder/videoer av plantene fra min story i løpet av året. Så det er mye å få med seg både på bloggen og på Instagram.

Mitt tenkested

Når jeg har en dårlig dag, liker jeg å være i naturen. Da får jeg luftet hodet og senket skuldrene. Så jeg tok en tur ned til vannet og stod der en stund. Jeg så utover det fine landskapet og drømte meg litt bort.

For meg er det veldig viktig å ha naturen rundt meg hele tiden. Jeg kunne f.eks aldri bodd midt i byen. Nei, jeg trenger naturen for å slappe av og slippe tankene ut. Så jeg går ned til vannet og kobler helt av, men før jeg kommer dit så må jeg over togskinnene og igjennom denne vakre porten.

Ja, den er veldig gammel, men i mine øyne er det hvertfall sjarm i slike gamle porter. Også med det grønne gresset og de gule blomstene blir det jo ekstra vakkert.

Siden vi er inne på blomster så må jeg jo fortelle dere om alle de vakre blomstene jeg fant på vei hjem igjen. Det går en sti fra den porten og ned til vannet. Tidligere i våres var det fylt med hvitveis, men de fleste er borte nå. Og da har det kommet andre blomster frem. Bare se på alle de flotte blomstene jeg fant.

Så mange vakre blomster i flotte farger. Det er så fint å se. Også fikk jeg jo et lite glimt av noen hvitveis, men de er ikke lengre i sesong kan man vel si. For dem begynner å bli litt slitne. Og da tar jo alle disse andre blomstene over. Dem dekker landskapet og sprer mye glede, hvertfall til meg.

Landskapet nede ved vannet er helt unikt. Vi er virkelig heldig som har så vakker natur i Norge. Og jeg føler meg veldig heldig med en slik utsikt rett ved huset. Det var litt overskyet, men vakre bilder ble det allikevel.

Nå har vannet steget veldig mye. Noe jeg ikke tenkte så mye over da jeg gikk ned dit i slippers. Nå er det ikke verdens undergang å bli litt våt på beina, men det var litt kaldt i vannet. Ikke at det gjorde noe. Jeg nøyt utsikten og stillheten uansett. Jeg hadde flaks at toget ikke kom før jeg var hjemme igjen da. Så dette var en veldig flott tur. En tur jeg kommer til å gjøre mye i sommer!

For enda flere flotte naturbilder burde du følge bloggen på Facebook HER. Da går du også med deg planter og urteoppdateringer som skjer 1 gang i uka. Og der er det MYE spennende for tiden. Jeg kommer også til å komme med bilder fra turer i sommer. Så her er det mye å få med seg. Vil du se mer og annet innhold kan du følge meg på Instagram HER.

Ny eksotisk spire

Om jeg finner et frø så putter jeg det i jord. Og det var nøyaktig det jeg gjorde for en liten stund siden. Mer om dette senere i innlegget. For jeg har jo ganske mye annet også. Og her skjer det veldig mye. Alle plantene som skal ut, har nå blitt tatt ut. Jeg har masse planter i mitt nye drivhus og jeg har mye på verandaen. Noe står også inne fordi jeg vil ikke sette de eksotiske plantene ut. Men nok om det, la oss ta en titt på alt sammen.

Vannmelon: De ble sådd ganske sent, men de begynner å komme seg nå. Disse har stått ute på verandaen en god stund, men ble til slutt flyttet inn i drivhuset. Jeg håper virkelig dem trives her. Den ene spira er hvertfall godt i gang med sitt første, ekte vannmelonblad. Så her er det bare å glade seg til mye mer.

Melon malaga: den ser ikke så bra ut akkurat nå, men jeg håper den vil trives bedre i drivhuset. Jeg har hvertfall troen på at denne kommer til å bli veldig fin i løpet av sommeren. Vi har jo ikke begynt på sommeren ennå, så den har jo god tid til å vokse og bli fin.

Pæretomater: denne var nesten helt dø og jeg hadde nesten gitt opp håpet, men nå ser det ut som at den våkner til liv igjen. Jeg er veldig spent på om vi får noe ut av disse i år eller om jeg har tabbet meg veldig ut. Akkurat nå står dem i drivhuset, men jeg håper etterhvert å få satt dem ut igjen. Vi får se hva som skjer.

Tomat moneymaker: noen som virkelig imponerer er jo disse. Så mange knopper og blomster allerede. Jeg har også splittet den ene som var 2 planter oppi. Nå har dem hver sin. Mest for å se om de blir noe større. Jeg tenkte å gjøre det med hvertfall en til, men da må jeg ha jord først. Utrolig nok har jeg brukt opp 10 sekker med jord i år.

Vanlig tomat: den ser ikke så fin ut akkurat nå, men som dere ser så er den på vei til å bli mye bedre. Og den har fått knopper. Så da fikk jeg reddet denne hvertfall. Det var verre med den andre. Jeg prøvde, men den ble bare verre og verre. Så jeg tok den ut av potta og gav potta videre til den største moneymakerplanta. Så nå er alle tomatplantene glade.

Gresskar: å sette denne ut, uten at den har fått noe gresskar eller klarer å holde seg stille, var en stor tabbe. For når jeg kom ut etter en stor vind hadde herjet, da var den største planta helt ødelagt og den mellomste var knekt. Så nå har jeg 2 planter igjen. Jeg håper det går bra med dem, men jeg kommer ikke til å sette dem ut igjen. Dem får stå i drivhuset. For jeg vil ikke at vinden skal ødelegge dem noe mer.

Snackagurk: jeg ble veldig overrasket da jeg skulle ta bilde av denne. Den står litt bak i kroken i drivhuset, så jeg har egentlig ikke sett så mye. Men jaggu har det begynt å vokse agurk på den. Dette blir spennende!

Slangeagurk: utenom det faktumet at jeg klarte å knekke den største agurkplanta, så går det veldig bra her. Dem er nok ikke helt vant til temperaturen ennå, men det blir nok mye bedre nå som det har begynt å bli skikkelig varmt ute. Dem ser hvertfall friske og fine ut og det er jo det viktigste. Så får vi bare smøre oss med tålmodighet og håpe at dem snart vokser seg store.

Snackpaprika (rød, gul og hvit): paprikaene begynner å bli ganske store nå. Både gul og rød snackpaprika har begynt å komme. Den hvite er litt tregere, men den er absolutt verdt å vente på. Jeg er bare så glad for at dem har begynt å komme. Det blir spennende å se hvor store de første paprikaene blir og hvem som blir ferdig først. Noen av bladene er litt skadet da, men dette er fordi dem stod midt i vinduet når dem var inne. Faktisk ser det ut som jeg flyttet dem ut akkurat i tide.

Chili(Padron, Basket of fire, pinata, sweet banana, vanlig rød og carolina reaper): jeg har smått begynt å merke de forskjellige pottene, men de fleste vet jeg virkelig ikke hva er. Forhåpentligvis blir det lettere etterhvert. Kanskje til og med dere kan hjelpe meg. Men nå er det ikke så lett å se hvem som er hvem. Vi får vente på chiliene og så får vi se om vi klarer å gi alle navn etter det.

Mandarin: altså wow! Det stikker ut nye grener overalt på dette treet. Man ser hvertfall ganske tydelig at den trives i den nye potta. Tenk når alle disse grenene har blitt lange og solide, som de andre. Det ligner jo bare mer og mer på et tre. Noe som gjør meg så utrolig glad. Jeg ser på dette treet hver eneste dag og tenker på hva langt det faktisk har kommet. Tenk at dette engang var et lite frø fra en mandarin. Det er helt sprøtt å tenke på.

Mango: forrige uke fikk dere se at den så vidt hadde begynt å få blader. Nå har den også vokst i høyden og bladene har blitt lengre. Bladene kommer ut i denne rødlige fargen, men de vil skifte farge når dem bare har blitt ferdig med å vokse. Da blir dem som resten av planten. Det er ganske stilig egentlig, men det tar jo litt tid da.

Sitron: bare 3-5 år til så er den kanskje like stor som mandarintreet. Ja, det tar faktisk ganske lang tid å få et eksotisk tre, men det er det absolutt verdt. Så mye glede jeg har hatt med mandarintreet. Nå får jeg samme gleden fra sitrontreet her.

Pasjonsfrukt: ja, her er den lille spira jeg snakket om i starten av innlegget. Når jeg lagde den desserten, ble det en del frø som skulle kastes. Så da tok jeg noen av dem og puttet i bittesmå potter. Og plutselig begynte dem å spire gitt. Så her er det bare å finne frem større potte og potte den om ganske fort. Så har man plutselig en pasjonfruktplante også. Dette er en plante jeg aldri har hatt før, så det blir jo veldig spennende.

Rabarbra: den begynner å komme seg nå. Det popper hvertfall opp nye blader og den tåler å stå ute. Hvis du gikk glipp av det så glemte jeg det ute en natt og tok nesten livet av den. Heldigvis hjalp det å ha den inne i noen dag. Og nå står den jo ute 24/7, så da må jeg jo ha gjort noe riktig.

Sukkererter: dem popper opp overalt. Så nå kan vi snart spise selvdyrkede sukkererter. Det er fint å se at dem trives i den store kassa. Desverre er det ikke så lett å få dem til å holde seg fast i klatresystemet jeg lagde, men forhåpentligvis er det bra nok. For det blåser ganske kraftig til tider. Da er det jo greit å kunne holde fast i noe, men det tror jeg ikke dem har skjønt.

Jordbær: de er veldig søte, men også veldig små. Så vi får se om det blir noe av dette eller om jeg må finne på en annen løsning. Jordbær fra disse blir det garantert ikke i år, men jeg håper hvertfall det blir planter ut av dem og kan produsere jordbær neste år.

Og det var slutten på denne ukens oppdatering, men ikke glem å følge bloggen på Facebook HER for flere oppdateringer. Både grønnsakplantene, urtene og blomstene. I tillegg til mange flotte naturbilder. Du kan også følge meg på Instagram HER for ennå mer spennende innhold. Der kan du også se på høydepunkter der jeg har lagd en mappe med årets planter. Så hvis du gikk glipp av en story så ligger det i den mappa.

Villblomster rett utenfor døra

Har du noen gang gått og kikket ned i bakken? Jeg gjør det veldig ofte. Grunnen til det er at jeg plutselig kommer over noen veldig fine blomster eller lignende som ikke alle ser. Og når jeg var ute på mandag så fikk jeg virkelig sett noen veldig vakre blomster som jeg ikke har sett tidligere. De var veldig små, men utrolig vakre. Nesten umulig å se om man ikke ser etter veldig nøye. Prøv det en gang du går tur. Kanskje du finner en blomst eller noe annet som virkelig fanger din oppmerksomhet. Det er jo så mye fint ute. Bare se på alle de fine bildene jeg tok på mandag.

Så mange vakre blomster, men de lilla/rosa dråpene eller hva jeg nå skal kalle det, har jeg aldri sett før. Noen som vet hva dem heter? Fortell meg gjerne. Jeg vil gjerne vite det. Dem vokser hvertfall bak boden her ute. Og som dere ser så er ikke dem de eneste blomstene som vokser rundt her. For dette var bare en liten tur rundt huset her. Det fins så mye fint her. Først hadde vi fult opp med hvitveis og nå dette. Wow! For et nydelig sted vi bor på. Jeg føler meg veldig heldig som får ha naturen rett utenfor døra på denne måten.

Hvis du vil se flere bilder av både naturen og mine egne planter/urter, burde du følge bloggen på Facebook HER. Da går du hvertfall ikke glipp av noe. Du kan også følge meg på Instagram HER  for å få mange flere bilder. Husk å sjekke storyen, da jeg bruker den mest.

Urtehagen, lenge siden sist

Nå er det en stund siden jeg sist viste dere alle urtene og sånt. Det har ikke vært overskudd til så mye, men jeg prøver å komme tilbake til rutiner. Her tar man en dag av gangen. Så noen oppskrifter blir det ikke på bloggen helt ennå, men urtene skal dere hvertfall få se.

Jeg beklager virkelig til dere som venter på nye oppskrifter, men jeg må nesten ta det når jeg orker. Setter veldig stor pris på tålmodigheten deres.

Rosmarin: altså denne her er så spesiell å se på. Jeg elsker den! Virkelig en fin urteplante som pynter opp. Det blir veldig spennende å se hvordan den blir videre i sommer.

Mynte: nå er det full fest oppi denne potta. Så alt det vi gikk igjennom for å få det til å spire, var faktisk verdt det. Om du ikke var her for hele den prosessen så kan jeg kort fortelle hvordan det gikk. Jeg sådde frø, men det begynte ikke å spire som i de andre pottene. Så jeg tok oppi flere frø, tok plastfolie over og satt den under plantelys. Plutselig var det liv i potta. Jeg er så glad for at jeg ikke ga  opp. De er jo så søte.

Oregano: jeg viste ikke at oregano var så fin. Faktisk har jeg aldri tenkt så mye på hvordan de forskjellige plantene ser ut. For jeg har brukt mest tørkede urter. Så denne ble jeg veldig positivt overrasket over hvor fin den er. Ser jo ut som en hageblomst egentlig.

Persille: denne er veldig søt. Faktisk en av de bedre, hvertfall av de største urteplantene. Denne har holdt seg best. Så persille er en av mine favoritter i urtehagen i år. Jeg gleder meg til å bruke denne i mat fremover.

Koriander: man prøver, man feiler og man prøver igjen. Det er litt sånn jeg føler med akkurat denne her. Det er fortsatt litt som er grønt, men det meste ser jo ikke bra ut. Nå har jeg ikke hatt ork til å plukke bort alt som har visnet, men det er veldig lite som lever på akkurat denne. Jeg får lese meg litt opp og se hva jeg skal gjøre. Dette er jo første gangen jeg har urtehage. Jeg kan jo ikke lære alt på en gang.

Basilikum: denne vet jeg hvorfor ikke ser så veldig pen ut. Den har fått alt for lite vann de siste dagene, men nå blir den nok glad igjen. Jeg gav den masse vann rett etter bildet ble tatt. Så nå kan den drikke og kose seg.

Gressløk: det begynner å se mer og mer ut som gressløk, men jeg lurer litt på om jeg skal potte den om. Kanskje den blitt litt blidere. Jeg tror nemlig denne kurven er litt liten. Men da må jeg finne en passende potte og det orker jeg virkelig ikke bruke energi på akkurat nå.

Dill: litt kaotisk, men den lever ennå. Og det er jo det viktigste. Men når jeg ser på de største urteplantene så har jeg egentlig mest lyst til å sette dem ned i en pallekarm eller noe. Jeg tror kanskje dem hadde likt det bedre. Mulig jeg gjør det. Hvis ikke blir det til neste år. For disse pottene er jo ikke store nok til at dem kan vokse seg større og jeg tror det er det som stopper mesteparten her.

Isbergsalat: det går egentlig helt ok her. Igjen skulle jeg ønske det var i en pallekarm eller noe. For det er nok meningen at dem skal ha mer plass. Mulig jeg kjøper sånne blomsterkasser som slangeagurkene har. Det burde gi dem nok plass.

Grønnkål: de første bladene har blitt brune, men det er jo ikke uvanlig. De aller fleste plantene vil jo miste de første bladene som kommer opp som spire. Men det viktigste er jo at de bladene som skal bli Grønnkål, er grønne og fine. Noe dem absolutt er. Dem er kjempe flotte. Nå er det bare å passe på at den får nok vann.

Om du gikk glipp av oppdateringen på grønnsakplantene, kan du klikke deg inn HER og lese hvordan det går. Og det anbefaler jeg deg å gjøre for der har det skjedd mye.

Følg bloggen på Facebook HER om du ikke vil gå glipp av urter, grønnsakplanter og mange flotte naturbilder. Jeg skal også prøve å komme med oppskrifter snart, men jeg kan desverre ikke love noe. Alt er veldig usikkert ennå, men sommeren vil komme med mange spennende overraskelser. Såpass kan jeg love dere. Så det er verdt å følge med.

Anbefaler dere også å følge Instagram HER for mange spennende oppdateringer på story. Jeg har lagd et høydepunkt med alt som er postet av plantene i år også. Så hvis du har gått glipp av noe så er det der du finner det.

Ny chiliplante og drivhus

Jeg har hatt litt mye med meg selv og har ikke fått postet noe særlig på bloggen i det siste, men nå er jeg tilbake med en ny planteoppdatering til dere. Og det er mye å fortelle om denne gangen. La oss ta en titt.

Chili (Padron, Basket of fire, pinata, sweet banana og vanlig rød chili): Så mange chilier som har begynt å vokse. De store er jo fra den vanlige chiliplanta, men det er også noen som er små. Jeg lurer litt på om dette er basket of fire, men jeg skal ikke si det for sikkert. Spennende er det uansett. Det er jo så utrolig mange allerede og vi er jo bare på våren ennå. Lurer på hva som skjer med disse plantene i løpet av sommeren.

Carolina Reaper: Jenta mi kom også med en chiliplante hit. Dette er jo da egentlig henne sin, men jeg tar vare på den. Så det blir veldig spennende å se hvordan denne vil bli fremover.

Snackpaprika (rød, gul og hvit): paprikaene vokser som bare det. Som dere kan se så er det allerede 2 paprikaer som har begynt å bli ganske store. Ja, hvertfall til snackpaprikaer å være. Det er spennende å se hvordan dem vokser. Og når jeg ser disse så har jeg bare mer og mer lyst på vanlig paprikaplanter til neste år. Så da har jeg noe å kjøpe inn i løpet av sommer/høst. For dette er veldig moro å holde på med.

Sitron: Det er gøy å se hvordan sitrontreet vokser også. Eller det skal hvertfall bli et sitrontre. Dette tar jo ganske lang tid, men når det begynner å bli mer som et tre så blir det jo ekstra spennende.

Mango: det tok litt tid, men her har den altså fått flere blader. Og når den først begynte å vokse, ja da ble det virkelig fart i den. Forrige helg hadde den jo bare de 4 første bladene, men nå kommer det jo 4 til. Det krever litt tålmodighet med tropiske planter, men når dem først kommer i gang så er det mye som skjer på kort tid.

Mandarin: Ja, her har vi jo et godt eksempel på hvordan det er når en tropisk plante først bestemmer seg for å vokser. Med 9 nye grener og masse fremgang siden sist helg. Altså jeg kan nesten ikke vente med å se hvor vakker dette treet kommer til å bli når grenene virkelig har strukket seg ut. Det vil bli nydelig! For nå har det jo skjedd ganske mye på den korteste grenen.

Vannmelon: den første spiren har fått et nytt blad, men det har også kommet 2 nye spirer. Forhåpentligvis klarer jeg å holde liv i disse. Men da må dem jo bli pottet om ganske snart. Noe jeg skal gjøre i løpet av neste uke. Og disse har faktisk stått ute om natten. Det var ikke helt meningen, men siden det gikk bra første natta, har jeg bare latt dem stå ute. Nå trives dem jo godt, så da kan dem jo bare stå der.

Melon malaga: nå begynner den å komme seg igjen. Den var ikke helt frisk å se på og den har fortsatt litt igjen før den blir helt bra. Men den ser bedre ut enn tidligere. Jeg har også vendt den til å stå ute og nå står den ute permanent. Så får vi vel bare se hva som skjer med den videre.

Rabarbra: denne har også kommet seg veldig. Jeg glemte den ute en natt som det var litt kjølig ute. Bladene var helt slappe, men den kom seg veldig fort. Nå har den stått ute i noen dager og den ser jo veldig bra ut. Så da er det bare å passe på at den får nok vann og varme fremover.

Tomat moneymaker: nå har blomstene kommet frem også. Ikke bare er det knopper, men dem har åpnet seg og gule blomster titter frem. Årets første tomatblomster. Hvor moro er ikke det? Nå er det bare å holde utkikk etter årets første tomater. Det blir spennende å se hvor lang tid det tar før dem stikker frem.

Store tomater: de var nesten helt visne, men nå begynner dem å våkne til live igjen. Jeg har hatt dem stående ute, akkurat som de andre tomatplantene. Og nå begynner dem å like den friske luften og den varme solen. For som dere ser så er toppen en frisk og fin grønnfarge. Så her kommer det nok til å bli bra igjen.

Pæretomatene har ikke hatt det like enkelt, men jeg har ikke mistet håpet helt ennå. Jeg oppdaterer dere så fort jeg får se noe liv fra dem, men akkurat nå ser dem ikke så bra ut. Vi får bare krysse fingrene og håpe på det beste.

Sukkererter: Her kommer det både blomster og begynnelsen på små sukkererter. Det går egentlig ganske fort å dyrke egne sukkererter. Derfor startet jeg også disse mye senere enn mange av de andre frøene. Og bare se på dem nå, hvor store dem har blitt allerede. Jeg håper det blir enda bedre enn hva jeg har hatt tidligere. Disse har i det minste mer jord enn hva jeg har hatt på tidligere sukkerertplanter.

Jordbær: disse koser seg ute. Det tar som sagt en god stund for jordbærplantene å vokse, men jeg tror dem blir veldig fine når de først har vokst seg store. Frem til da får vi vel bare følge med og ha det gøy med å dyrke egne jordbærplanter.

Slangeagurk: nå har endelig agurkplantene fått kommet ut i hyllene som jeg kjøpte. Og ikke bare det, men jeg har også kjøpt drivhus til dem. Så nå koser dem seg veldig. Nå blir det ekstra spennende å se hva som skjer videre. Jeg håper dem vokser seg store og fine nå.

Snackagurk: denne har også fått en plass i drivhuset, ved siden av hylla til slangeagurkplantene. Nå kan dem klatre oppover på siden, om dem vil. Jeg er veldig spent på hvordan det vil gå med denne fremover.

Gresskar: her har det skjedd litt. Jeg satt den ut og la den på betongen på siden der, men så begynte det å blåse og rev bladene i stykker. Så derfor ligger plantene slik. Jeg tror jeg skal vente med å legge den over der til den har fått gresskar. For sånn som det er nå så blir den bare ødelagt. Ellers har den klart seg ganske bra etter å ha blitt flyttet ut.

Hvis du ikke vil gå glipp av plantene, urtene og mange flotte naturbilder burde du følge bloggen på Facebook HER. Det vil også komme mye mer innhold på bloggen fremover. Og hvis du vil følge nærmere med på hva som skjer i livet mitt så burde du følge meg HER på Instagram.

 

Pynte til 17. Mai

Lørdag gikk til å handle og plante blomster. Ja, det må jo være ekstra fint ute til 17. Mai. Så jeg og venninna mi dro på hagesenteret og fikk tak i noen veldig flotte blomster. Jeg syns det er så koselig å gå rundt og se på blomster. Det er noe som virkelig får meg i godt humør. Og når man har råd til å kjøpe litt er det jo ekstra gøy.

Det tok heller ikke lang tid før jeg satt ute på verandaen og plantet alle blomstene i potter. Og som jeg koste meg. Ingenting er bedre enn å sitte med blomster i fint vær. Jeg har fortsatt en del å plante, men sånn her ser det ut foreløpig.

Det er som sagt noen blomster som ikke har fått noe potte, men de aller fleste er brukt. Jeg mangler noen fløyelsblomster, stemorsblomster og en liten potterose. Om jeg finner energi til det, skal jeg nok få resten av blomstene i potter. Det må jo skje før 17. Mai, så jeg har jo ikke akkurat god tid. Men jeg må jo si at det begynner å bli ganske fint her nå.

I tillegg har jeg jo noen fine blomster inne. Jeg har nettopp kjøpt meg en ny orkidé. Når det kommer til orkidéer så tar jeg kun med meg hjem de som virkelig skiller seg ut. Og denne gangen ble det denne skjønnheten.

Ikke bare hadde den noen veldig fine farger, men den passet virkelig perfekt inn i stua. Nå trenger jeg bare en orkidé til og så har jeg til alle de små, hvite bordene i stua.

Blomster er det hvertfall ikke mangel på her hjemme. Jeg elsker jo å pynte opp med blomster. Det gir meg så mye glede i hverdagen. Nå har også den andre orkidéen begynt å blomstre igjen, så her blir det veldig koselig og fint fremover.

Hvis ikke du vil gå glipp av noen oppdateringer på grønnsakplantene, urtene og blomstene så burde du klikke deg inn HER og følge bloggen på Facebook. Det er også mye å få med seg på storyen inne på Instagram for dere som er der. Klikk HER og få ekstra oppdateringer på alt inne på Instagram.

Ompotting, grønnsaker og tabber

Nå er det full forberedelse til sommeren. Jeg har begynt å ha mange av plantene ute, men ikke alle blir satt ut. Jeg føler at noen av plantene må ventes med, men om du følger meg på Instagram HER, får du se mye mer i min story (som også ligger i egen mappe på høydepunkt om du har gått glipp av det). Jeg bruker også Instagram en god del for mindre oppdateringer generelt. Så det er verdt å følge med.

Gresskar: denne er blitt så stor, så når jeg bærer ut alle plantene, legger jeg denne ut av døra. Da får den kjenne litt på solen og den friske luften, men jeg slipper å bære den ut og inn. Jeg er så redd for at den knekker om jeg prøver å løfte den alene. Så den står egentlig ganske fint der foreløpig.

Melon malaga: oi da. Her har det gått litt galt, men ikke noe som ikke kan fikses. Heldigvis! Problemet her er at herdingen kanskje begynte litt tidlig for denne stakkars planta. For denne tåler jo ikke lav temperatur. Så kanskje den har hatt det litt tøft i kald vind. Men det skal nok gå bra. Jeg må bare være litt mer forsiktig med å ha den ute når det ikke er varmt nok. Ikke så lett å vite alt første gangen, men jeg gjør mitt beste.

Vannmelon: nå har vi fått en ny vannmelonplante. Forhåpentligvis klarer vi å holde denne i live. Om du ikke har fulgt med på hele årets planteoppdatering så kan jeg kort fortelle om de små vannmelonplantene som ikke overlevde så lenge. De fikk nemlig for mye vann. Ikke la pottene stå i vann over tid, er hva jeg lærte av den tabben. Men denne skal jeg forhåpentligvis klare å holde i live. Frem til nå har det hvertfall gått greit.

Chili (Padron, Basket of fire, pinata, sweet banana og vanlig rød chili): de store chiliene som har kommet på den ene planta er vanlige chilier, men den lille har jeg virkelig ikke peiling på hva er. Det kan være basket of fire, men jeg er ikke helt sikker. For når jeg flyttet dem og pottet dem om, mistet jeg til slutt oversikten. Så neste gang jeg skal ha chili så lager jeg skilt til alle sammen. Men nå har hvertfall alle chiliplantene fått store nok potter. Jeg fikk pottet om de siste her om dagen. Så nå kan de vokse seg store og fine.

Snackpaprika (rød, gul og hvit): til og med snackpaprikaene har begynt å komme. Den er ikke så stor ennå, men det er jo en start. Og det er utrolig moro å se at det faktisk kommer noe på plantene. Plantene har også ekstremt mange blomster. De er så flotte nå, syns ikke dere også? Ikke bare er dem flotte, men disse har også fått mye større plass til røttene sine. Og her husket jeg å skrive på hva det var i pottene. Selvom alt er snackpaprika så er det greit å vite hvilken farge dem har.

Mandarin: husker dere jeg sa det kunne ta litt tid før det kom til å skje noe her? Fordi jeg hadde jo pottet den om og kanskje røttene ikke var så glad for det. Vel, nå har den jo virkelig kommet godt i gang. Bare se hvor mange nye grener den holder på å lage. Dette kommer til å bli så utrolig vakkert! Jeg tror jeg telte 9 nye skudd på den ene siden. Nå begynner den virkelig å ta form som et tre. I tillegg har jeg fjernet flere blader som var på stammen. Så når den får alle disse grenene så blir det faktisk et søtt, lite tre. Altså det vil se mer og mer ut som et tre. Og jeg er så spent!

Mango: det begynner smått å skje ting på toppen her, men den er veldig treg. Lurer på hvor lang tid det skal ta før de neste bladene kommer. Altså spirene er jo der, men jeg føler at den har sett sånn ut i hvertfall 2 uker nå. Når skal det begynne å skje noe igjen? Kommer det til å komme noe lengre til neste uke eller må vi vente enda lengre? Tiden får vise. Jeg er bare så spent!

Sitron: denne vokser hvertfall som bare det. Jeg syns disse sitrusplantene har en så utrolig flott grønnfarge. Det er nesten litt sånn at man kan kjenne sitrussmaken når man ser på bladene. Jeg gleder meg til denne blir like stor som mandarintreet, men det vil jo ta et par år. Det blir gøy å følge med på utviklingen til denne lille planta da.

Rabarbra: *kremt* jeg glemte denne ute en natt og det var den ikke så glad for. Heldigvis klarte jeg å redde den ved å ha den inne i noen dager, men den er nok ikke veldig happy for at jeg lot den stå ute om natta. Men som dere ser så kommer det en ny spire opp, så da går det hvertfall bra med den. Tror kanskje jeg reddet den i grevens tid.

Tomat moneymaker: noen av disse plantene begynner å bli så utrolig store. Det er jo snart ikke plass i stua til dem. Takk og lov så begynner dem å bli ganske herdet for vær og vind. Som betyr at de snart kan være ute permanent. Det kommer dem nok til å bli glade for. Fordi sånn som det er nå så er det ganske trangt for dem. De står veldig oppå hverandre, men det stopper jo ikke dem fra å vokse. Og den ene har allerede fått knopper. Kan vi vente oss tomater på plantene allerede i begynnelsen av juni? Vi får bare vente og se.

Slangeagurk: jeg er veldig spent på hvordan det blir å sette disse inn i hyllene jeg kjøpte, for dem vokser jo mer og mer for hver dag. Jeg håper bare jeg får satt dem på plass uten at noen av dem knekker. Men fine er dem hvertfall. Det går bra med herdingen og dem koser seg generelt. Så dem er nok veldig klare for å komme seg ute, akkurat som tomatplantene.

Snackagurk: det har kommet små agurker på planta, men det ser ut som den har veldig lyst på en større potte. Kanskje det er på tide å potte om denne også? Jeg ser noen av bladene begynner å bli gule og det er jo litt kjipt. Jeg får vel sette meg ned og potte den om etterhvert. Hvertfall få gjort det før den skal ut permanent.

Sukkererter: her har det skjedd en god del siden sist. Først og fremst har jeg fått lagd et lite gjerdet som dem kan klatre på. Det har også begynt å komme blomster på plantene. Nå får vi bare se hvordan det går når dem nå skal stå ute om natta. For den er så tung at jeg ikke orker å bære den ut og inn. Så da er det bare å krysse fingrene for at den klarer seg. Den har allerede stått ute i natt og det har gått greit, men det har også vært ganske varmt. Så her er det bare å vente og se. Mer om dette kommer neste uke.

Jordbær: nå har jordbærplantene fått kommet ut og de har kommet oppi den jeg hadde kjøpt. Det viser seg at det går helt greit å ha dem oppi der. Vel, hvertfall foreløpig. Så får vi se om dem liker seg der når dem blir større. Det var hvertfall litt av en oppgave å få dem oppi denne. For jeg måtte jo splitte de små plantene og spre dem utover i hver lomme, men det gikk til slutt. Det tok bare litt tid. Også ble det jo veldig fint. Tenk nær dem blir store. Det kommer til å bli så vakkert!

Dere har kanskje lagt merke til at tomatplantene (pæretomat og de store) ikke er en del av denne oppdateringen. Slapp av, de er i live (så vidt). Men de skal få lov å stå ute og bli vant til det før jeg fortsetter å vise dere bilder. Jeg kan si såpass at det er grønne blader på dem ennå, men de er jo ikke veldig pene å se på. Så dere får bare vente og så kommer det oppdatering på disse om et par uker eller noe sånt.

Ikke glem å klikk deg inn HER for å følge bloggen min på Facebook. Da går du ikke glipp av noen oppdateringer på verken grønnsakplanter eller urter. Det vil også komme masse annet spennende. Dette vil du ikke gå glipp av.

Solnedgang i paradis

Nedenfor huset går det tog forbi, men om man går over togskinnene så kommer man til en veldig vakker plass ved vannet. Og der tok jeg og venninna mi som jeg bor med, en liten tur ned. Vi tok med oss litt mat til fuglene og gikk ut på kvelden i går. Det var så koselig å bare nyte stillheten og høre på lyden fra naturen. Også var det jo så vakkert der nede. Så det ble en god del bilder av gårsdagens lille tur ned til vannet.

Med en så nydelig utsikt så ble det jo at vi stod der en stund. Også hadde vi jo med litt mat til fuglene. Det var ikke så mange fugler å se, men det kom hvertfall en svane svømmende som gjerne ville ha mat. Den var litt aggressiv, men mat skulle den allikevel få. Og da måtte jeg selvfølgelig frem med mobilen og ta flere bilder.

Plutselig kom han litt vel nærme og da gikk jeg unna. For er det noe jeg virkelig har respekt for så er det svaner. Man har ikke lyst til at dem skal angripe, for å si det sånn. Derfor tok jeg heller litt avstand.

Når vi rygget litt bort fra svanen som nøyt en skikkelig god kveldsmat, fikk venninna mi øye på noe som plasket i vannet. Hun prøvde å komme nærme nok, men det var ikke så lett. Med et veldig ujevnt grunnlag så var det nesten umulig å komme seg bortover i vannet, men det var verdt et forsøk.

Det gikk desverre ikke så bra. Hun kom aldri helt frem til det vi tror kan være en veldig stor fisk, men vi hadde det veldig gøy. Jeg filmet og hun vandret rundt i det grunne vannet. Dette er et veldig godt bevis på at man ikke får det mer moro enn man lager selv. Og turen ned til vannet var jo kjempe koselig, selvom det ikke ble noe fisk. Bedre lykke neste gang. Men flotte bilder ble det hvertfall.

Om du vil se mer av dette så burde du følge bloggen på Facebook HER. Da får du med deg mange flotte bilder av både naturen og alle plantene mine. Noe du ikke vil gå glipp av.

Jeg glemte urtene ute i natt

Alle plantene og urtene mine ble satt ut for første gang på søndag, men så glemte jeg helt å ta inn urtene igjen. Så dem ble stående ute. Heldigvis gikk det ganske greit. Og i går gikk jeg over noen av urtene med saks. For der var det både tørre blader og blomster. Urter kan være litt ivrige med å få blomster, noe som ødelegger smaken på bladene. Men blomstene kan også være nyttige. Du kan faktisk bruke dem i mat om du ønsker det. Så det er egentlig helt opp til hver enkelt. Jeg valgte hvertfall å klippe dem av. Og slik ser alle urtene ut nå.

Rosmarin: Denne begynner virkelig å bli stor nå. Det er gøy å se hvordan bladene forandrer seg, etterhvert som planten vokser. Bladene har fått et veldig unikt utseende. Jeg gleder meg veldig til å følge med på utviklingen dens fremover. Også blir det spennende å bruke denne i oppskrifter når den har vokst seg ferdig.

Oregano: her har det også skjedd mye. Den siste tiden har denne virkelig begynt å trives. Noe som egentlig er litt rart. For når den stod i vinduet, lå korianderen over hele potta til oreganoen. Men nå får den endelig litt plass til å puste. Jeg håper den vil sette pris på det.

Mynte: vi slet litt i starten med å få denne til å spire, men jaggu har det kommet godt i gang her også. Den som ikke gir seg vil få det til. Det tar bare lengre tid av og til. Men nå har den jo faktisk blitt noe av. Jeg kan ikke vente med å prøve ut oppskrifter jeg har funnet for nettopp denne. Og alle oppskrifter jeg prøver ut, som blir suksess, kommer jeg til å dele med dere. Kanskje dere finner inspirasjon til hva dere kan bruke mynte til.

Grønnkål: de små bladene som har kommet på denne er så søte. Man ser dem så vidt inni mellom alle spire-bladene. Dere vet, de bladene som kommer aller først, men som egentlig ikke er selve planta. Men de neste bladene begynner faktisk å bli litt større nå. Jeg vet ikke om det kommer til å skje så veldig mye nå som den står ute, men etterhvert vil jo disse bladene bli veldig store. Det kan bare ta litt tid.

Koriander: dette er en av de plantene som virkelig fikk gjennomgå saksa. Så her får vi se hva som skjer. Det var så mange blomster på den, fordi jeg hadde helt “glemt” å stelle den når jenta mi var på besøk. Forhåpentligvis vil det komme mer blader på den etterhvert. Men blomstene på denne luktet utrolig godt. Det var en blanding av koriander og sitrus. Jeg lurer på hva man kan lage ut av de blomstene! For dem duften var så god!

Bladpersille: denne har virkelig blitt vakker. Her er det jo egentlig bare å begynne og bruke når som helst. Så da er det egentlig bare å finne frem oppskrifter og komme seg på kjøkkenet. For denne er faktisk klar.

Basilikum: her er det også en som er klar til bruk. Ikke bare det, men den har begynt å produsere blomster. Så dem må jeg jo passe på å klippe av, sånn at smaken på bladene ikke blir ødelagt. Men nå har den virkelig blitt vakker, syns dere ikke?

Kruspersille: her har det kommet en del gule blader, men det går fint. Den trengte bare litt vann. Jeg er ikke like flink til å holde øye med plantene mine når jeg har besøk, men jeg prøver. Det går desverre i glemmeboka noen ganger. Forhåpentligvis blir den litt gladere av å stå ute.

Gressløk: denne vokser som bare det. Den blir tykkere for hver uke og ser mer og mer ut som gressløk. Den har også blitt ganske lang. Så det er mye som skjer oppi denne potta. Jeg håper bare den blir glad for å stå ute.

Dill: her har det jo skjedd ting. Jeg har prøvd å ta vekk så mye som mulig av det brune, men det er jo fortsatt en del igjen. Kanskje får jeg ta en liten runde til. Det var bare litt kaldt i går når jeg stod ute og pilte av det brune. Men denne har jeg faktisk fått smakt på. For ikke så mange dager siden så koste vi oss med reker. Og det fins jo ikke noe bedre enn fersk dill på reker.

Som dere ser på bildet over så fikk jeg dratt av noen blader, som vi hadde på toppen av rekesmørbrød. Altså det er bare det beste. Jeg spiser aldri rekesmørbrød uten fersk dill. Så årets først smak av hjemmedyrkede urter ble altså dill på rekesmørbrød. Snakk om luksus!

Isbergsalat: De ser ikke så bra ut akkurat nå, men jeg håper virkelig at dem vil klare seg. For ingenting er så godt som hjemmedyrket salat. Jeg fant også det perfekte stedet for dem til å stå. Nemlig på toppen av urtehylla. Så dette blir jo veldig spennende å følge med på.

Alt dere ser ovenfor har blitt satt ut. Ingenting er tatt med inn igjen. Så jeg er veldig spent på å se hvordan dette vil gå. De ser jo faktisk ikke så verst ut nå da. Kanskje det går bra. Jeg holder dere hvertfall oppdatert hver uke. Så hvis du ikke vil gå glipp av dette, kan du følge bloggen på Facebook HER. Da får du også se hvordan det går med alle grønnsakplantene mine. Og der har det jo allerede kommet grønnsaker. I tillegg vil det komme masse spennende oppskrifter. Dette vil du ikke gå glipp av.