Nye grønnsaker på plantene

Denne uka har jeg gjort noe litt annerledes. Som regel vanner jeg plantene med vannkanne, men jeg tenkte jeg skulle se om det var noe forskjell om jeg tok dem under springen. Alle plantene som har potter med hull gikk under springen. Ikke kaldt vann, men heller ikke varmt/lunkent. Akkurat passe temperatur egentlig. Dem fikk stå og dryppe av seg, før jeg satt dem på plass igjen. Og det må jeg si var det beste jeg har gjort. For nå har dem virkelig fått vokst mye!

Chili (Padron, Basket of fire, pinata, sweet banana og vanlig rød chili): Her kan man jo se så utrolig mange blomster. Og ikke bare det! Har dere sett bilde nr. 2? Det begynner faktisk å vokse årets første chilier! Åh jeg er så glad. Nå koser dem seg skikkelig. Jeg håper bare dem trives like godt når jeg begynner å venne dem til å stå ute. Krysser fingrene for at det går bra. Men som dere ser så var det godt for dem med en skikkelig gjennomvanning. Noe jeg tenker å gjøre litt nå og da.

Snackpaprika (gul, rød og hvit): akkurat som hos chiliene, har det kommet masse blomster her også. Det er egentlig ganske sprøtt hvor mange blomster den har fått nå i det siste. Enda et vakkert eksempel på at gjennomvanning er bra for plantene. Får jeg minne dere på at ingen av mine planter har noe form for gjødsel? Kun litt knust eggeskall i jorda og så får man et slikt resultat.

Pæretomat (rød og gul): tomatplanter er ikke meningen at skal stå under plantelys når dem blir større. Dette er et veldig godt eksempel. Siden dem ikke får sollys, så klarer dem seg ikke så bra. Men det betyr jo ikke at man trenger å gi opp håpet. Tro meg, når dem kommer ut så vil det begynne å spire. Jeg har opplevd dette tidligere og det er ikke noe krise. Disse kan fint reddes.

Store røde tomater: samme ser dere her. Tomatplanter som ikke er noe glad for at jeg ikke deler sollys med dem. Så vi venter egentlig ganske utålmodige på at det skal være varmt nok om natten, slik at plantene kan komme ut. Men ikke mist håpet. Dette fikser vi!

Tomat moneymaker: bevis nr. 2 er jo disse plantene som da står i sollys. Dem er flotte og vokser som bare det. Sollys er altså nøkkelen til vakre tomatplanter. Også hjelper det veldig mye å gjennomvanne dem så klart. Bare på et par dager så har jo den siste planta blitt dobbelt så tykk. En tilfeldighet? Tror ikke det!

Snackagurk: her går den unna. Den store planta har jo produsert en hel haug med blomster. Også er det jo den lille agurken som ennå holder fast og vokser. Som betyr at det vil bli e  agurk til slutt om den får det den trenger. Den lille spira jeg fant i potta til den store planta begynner også å komme seg. At bladene ikke ser så fine ut har ingenting å si. Det viktigste er at den vokser og det har det absolutt gjort den siste tiden. Så her er det mye spennende som skjer.

Slangeagurk: så har vi jo da storebroren til snackagurken. Det kommer knopper, som betyr blomster etterhvert. Med andre ord går det ganske fort her nå. Det hår fort til vi får grønnsaker på plantene. Så her er det bare å glede seg.

Sitron: helt utrolig at man kan få hva som helst til å spire, om man bare gir frøet det den trenger. Og her er den jo, fin og grønn. En liten spire fra sitronfrø. Den koser seg i vinduet, i mandarintreet sin gamle potte. Og der kan den jo stå i et par år.

Mango: mangoplanta har blitt pottet om og det likte den. Her begynner 2 nye blader å komme. Så nå blir det snart litt fart i denne også. Det skal så lite til før plantene vokser litt ekstra og viser at dem trives ennå bedre. Og takket være jenta mi som hadde et par potter, så ble denne litt gladere.

Mandarin: også denne har fått ny potte. Så nå kan den strekke på beina og vokse til. Disse pottene har ikke noe hull under, så her gjelder det å passe ekstra godt på. Ikke vanne for mye altså. Vanner man disse eksotiske plantene/trærne for mye så kan røttene råtne. Og det vil vi jo ikke.

Rabarbra: og så var de 5. Etter å ha vært stille en god stund, har den nå begynt å vokse litt til. Som sagt skal den også få mer jord, men det har jeg ikke fått surra meg til ennå. Jeg glemte den sist i pottet om, men denne står altså øverst på lista neste gang jeg setter meg ned og ordner plantene. Og da kanskje det skjer mye mer fremover også.

Sukkererter: sukkerertene har jeg gitt en stor kasse å stå i. Her må det selvsagt fylles på mer jord, men jeg startet med denne mengden. Og etter at jeg flyttet dem oppi her, har dem faktisk vokst seg nesten dobbelt så store. Det eneste som mangler nå er noe de kan klatre på.

Melon malaga: en som ikke er like glad i sol (plantelys). Grunnen til at jeg ikke har fjernet bladene er at dem skjermer for blomstene. Plutselig kommer det en melon og da må den jo ikke bli svidd av plantelyset, slik bladene blir. Selvfølgelig vil det bli mye bedre når den kommer ut.

Gresskar: her har vi en plante som gjør det beste ut av det den får. Og den har jo virkelig blitt flott. Noe som jeg ikke akkurat gleder meg sånn veldig mye til, det er å flytte denne ut. Det krever jo en god del. Altså, sånn at ingen av plantene blir skadet. Ser ikke frem til det!

Jordbær: og så har vi jordbærplantene som sakte, men sikkert vokser. Veldig sakte… Det blir spennende å se hva som skjer i løpet av sommeren da, men disse kommer nok til å være mer ut av til neste år.

Følg plantene og urtene videre ved å følge bloggen på Facebook. Klikk HER og ikke gå glipp av alt det spennende. Og da mener jeg ikke bare oppdateringer, men også tips og oppskrifter.

Kremostbrownie

Altså denne kaka må dere prøve! Wow, den er farlig god. Ikke bare er dette den beste brownien jeg har smakt, men den var også veldig enkel å lage. Så selvfølgelig måtte jeg dele denne oppskriften med dere. Den er også perfekt å fryse. Alt står i oppskriften. Frister den? Da har du oppskriften under her.

Brownierøre

Du trenger:

100g smør

200g sukker

2 egg

1ss vann

1ts vaniljesukker

134g kakaopulver

150g hvetemel

½ts salt

100g mørk kokesjokolade

Kremostblanding 

Du trenger:

225g kremost

100g sukker

1ss hvetemel

1 eggehvite

½ts vaniljesukker

Anbefales å avkjøles FØR man skjærer i den. Ellers blir det som på bildet over. Den hadde ikke fått satt seg og var derfor veldig vanskelig å skjære. Kjempe god, men litt kranglete.

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 175°c.

Kle en 20x20cm form med bakepapir.

Smelt smøret.

Ha sukker og varmt smør i en bolle.

Bland det sammen og la det stå i 5 minutter. Sukkeret smelter ikke helt, men det gjør ikke noe.

Pisk deretter i 30 sekunder.

Tilsett egg og vann. Pisk det i 30 sekunder til.

Ha det tørre oppi bollen og rør med en ballongvisp, til det er blandet inn.

Sett ⅓ av røra til side.

Grovhakk kokesjokolade og ha oppi resten av røra.

Smør det jevnt utover i formen.

Pisk kremost i en bolle.

Tilsett sukker og pisk det godt inn, før du tilsetter resten.

Pisk det luftig og fint.

Ta resten av brownierøra og legg små klumper i formen.

Ha oppi kremostblandingen og bland det med en gaffel eller noe for å lage swirl mønster på toppen av kaka, men ikke skrap nedi nederste laget med brownierøre. Kremostblandingen skal kun være på toppen.

Når du er fornøyd med mønsteret kan du sette den inn i komfyren.

Stekes midt i ovnen i 30 minutter. Kremostblandingen skal være litt bløt. Ikke overstek. Da blir den tørr.

La den avkjøles litt før du skjærer i den.

Nyt eller frys. Om du vil ha den som nystekt, kan du putte den litt i mikroen. Tin en kakebit og sett den i mikroen i 30 sekunder. Like god som nystekt!

Ikke gå glipp av flere fantastiske fristelser. Følg bloggen på Facebook du også. Klikk HER og aldri gå glipp av en oppskrift igjen.

Urtene i vinduet, fra verandaen

I det ene øyeblikket er det sol og sommervarme, i det andre øyeblikket snør det. Ja, det er ganske tydelig at det ikke er trygt å sette ut plantene mine helt ennå. Men her inne i stua er det varmt og godt. Så plantene koser seg til tross for snøen som nå har lagt seg på bakken igjen. Dere kan se helgens planteoppdatering lengre ned på bloggen, men nå skal dere få se hva som skjer med urtene.

Kruspersille: ikke noen krusete persilleblader, men den har hvertfall begynt å bli ganske stor. Og det viktigste er jo at den trives, ikke hvordan den ser ut. Nå har jo ikke jeg sådd kruspersille før. Kanskje jeg må lese meg litt opp på hvordan de blir krusete. Hvis ikke jeg har fått feil frø i pakka da. Det ville jo vært litt kjipt.

Dill: her er det hvertfall en som koser seg. Og den ser ut som det den skal. Jeg må si at jeg er ganske fornøyd med denne. Som jeg har sagt tidligere, har jeg ikke klart å holde dillplantene fra butikken i livet. Denne derimot har jeg klart å holde i livet og den er blitt så sykt flott. Bare å spise nå.

Rosmarin: den har et godt stykke igjen før den ser ut som en fullvoksen plante, men den er virkelig på god vei. Den trenger bare litt tid. Bladene begynner å forandre seg da. Det er jo et godt tegn. Så det er bare å følge nøye med på de små endringene.

Mynte: se som det spirer nå. Vi hadde litt problemer med å få det til i begynnelsen, men det hjalp virkelig når vi tok et nytt forsøk. Nå spirer det jo som bare det. Kanskje alle de spennende oppskriftene jeg har funnet kan bli brukt allikevel. Vi får bare vente og se.

Basilikum: det er nok ikke like lett å se på bilde, men denne har virkelig blitt enorm. Og se på de bladene. Altså hvis den fortsetter sånn så kommer den til å blir gigantisk! Jeg syns det er så morsomt å gni på bladene. For da lukter det basilikum av hendene mine. Så det er ingen tvil om at dette er en god plante. Hvem vet, kanskje jeg klipper av litt og bruker i mat snart. Den er hvertfall stor nok nå.

Bladpersille: så utrolig stor og vakker! Jeg hadde virkelig ingen anerledes hva som kom til å vokse i disse pottene da jeg først sådde. Det var jo absolutt ikke dette jeg hadde sett for meg. Faktisk så trodde jeg det kom til å bare være noen få stilker. Du vet, en stusselig plante. For jeg trodde ikke jeg skulle få det til så bra! Den er jo diger!

Koriander: ignorer det hvite som ligger på bakken ute. Her inne er det hvertfall vår! Og korianderplanten viser det ganske tydelig. Dette blir så spennende å starte og bruke i mat. Jeg kan faktisk ikke tro at det er blitt så store planter allerede. Det er helt insane!

Oregano: se som den vokser! Den begynner faktisk å bli lang. Dette er så spennende å følge med på. De gleder seg nok til å komme ut i sola, men det ser egentlig ut som om dem lener seg bort fra en litt vel innpåsliten nabo.

Gressløk: se her vettu! Nå blir det snart gressløk i maten. Det kommer tol å bli så godt. Man kan jo bruke tørka gressløk, men det blir jo ikke det samme. Du får ikke den friske, gode smaken. Nei, noen ganger må man faktisk ha fersk gressløk.

Isbergsalat: det spirer som bare det! Dem er jo fortsatt bare spirer, men om en stund så vil vi ha salat. Nydelig, crispy salat som smaker 10 ganger bedre enn noe man får i butikken. Det blir gøy å se om dem faktisk får den formen som isbergsalat har da. Vi får vel bare vente og se.

Grønnkål: bladene kommer frem, men dette tar virkelig lang tid. Så jeg venter i spenning. For jeg er veldig spent på hvordan denne utvikler seg frem til den går an å spise. Og dere skal selvfølgelig få være med på hele reisen. Dette blir moro!

Før jeg avslutter, vil jeg bare dele bilder jeg tok her om dagen (før snøen kom). For jeg syntes det var så koselig å se urtene i vinduet, fra verandaen. Så jeg vil dele det med dere.

Og hvis du vil se mer av mine planter, urter og naturbilder, bør du følge bloggen på Facebook. Du finner gruppa ved å klikke HER. Det kommer også masse gode oppskrifter som er enkle å følge.

Vi prøver igjen, jeg vil virkelig ha den!

Jeg har så mye forskjellig her i stua. Det er helt vilt. Også så utrolig gøy. Dette er jo det som virkelig gir meg glede i hverdagen. Er jeg hjemme alene så er det alltid plantene som får meg i godt humør. Og jeg håper dere også syns det er moro å følge med på plantenes utvikling. Dem har hvertfall veldig mye å vise frem i dag.

Tomat moneymaker: snart er det på tide å binde dem opp. Hvertfall i den ene potta. Altså den er blitt så stor. Jeg måtte fylle på litt ekstra jord i den fordi den trengte mer støtte. Så nå får jeg kjøpe inn noe jeg kan binde opp plantene mine med. For det holder jo ikke med en pinne. Dem har jo ingen armer å holde fast med. Utenom det så går det faktisk veldig bra, men det er jo fordi dem ikke er så store ennå. Snart maser dem nok om å komme seg ut.

Store tomater: tomater er jo absolutt ikke inneplanter. Og det kan man virkelig se på disse. Dem lengter ut og det er ikke rart når dem har blitt såpass store. Så her er det bare å krysse fingrene for fint vær og mange plussgrader.

Pæretomater: man kan jo se på dem at dem virkelig ikke syns dette er noe kult lengre. De vil bare ut og nyte ekte sol. Og jeg forstår dem veldig godt, men jeg tørr ikke sette dem ut helt ennå. Jeg har bestemt meg hvilken dag jeg skal begynne å vende dem til å stå ute og det er ikke nå. Men det blir absolutt noe jeg kommer til å vise dere. Hvordan jeg gjør det og hvor lang tid det tar osv.

Sukkererter: jeg hadde jo egentlig planer om å potte om disse, men så langt har jeg ikke kommet ennå. Også ser dem plutselig sånn her ut. Jeg fatter ikke at en plante kan vokse så fort på 2 uker. Altså jeg rekker jo ikke snu meg, før de har blitt større. Så nå får jeg virkelig få satt i gang med ompotting her.

Gresskar: den ligger langflat på gulvet. Grunnen til det er at den nyter sola som kommer inn fra det store vinduet. Da koser den seg ekstra mye. Også får den en blomst her og der, noe som er veldig moro å se. De er jo så fine når de er åpne. Så får vi vente i spenning og se når første gresskaret kommer i år.

Mandarin: mitt lille mandarintre koser seg i vinduet. Den venter vel egentlig bare på ei større potte, men det får bli litt senere. Og når denne får ny potte, skal mangoplanten få denne plassen. Så da er det mye som skjer. I mellomtiden får den bare ta en liten pause fra å vokse. Som også betyr at det blir en liten pause fra oppdateringen på denne også.

Mango: jeg måtte flytte mangoplanta vekk fra det store vinduet. Det var plutselig ikke plass til den. Me  det gjør jo ikke noe. Når jeg flyttet den over til den lille vinduet, så fikk den tid til å gjøre bladene sine grønne. For her var det ikke fult så mye sol, noe den likte veldig godt. Så da skal den selvfølgelig få lov til å stå i dette vinduet. Noe større har den nå ikke blitt, men om vi gir den litt tid så kommer det nok flere blader.

Melon malaga: den har fått noen stygge flekker på bladene, men dette kommer av at plantelyset er for nærme. Dette får jeg faktisk ikke gjort noe med. Ikke at det har så mye å si nå som det snart er på tide å flytte alle plantene ut. Men den trives og den er blitt utrolig lang, så jeg tar ikke de flekkene på bladene så nøye. Den vokser og koser seg og det er det viktigste.

Snackagurk: jeg fant ei lita spire nederst i potta. Selvfølgelig måtte jeg ta den opp og plante den i en annen potte. Krysser fingrene for en ny plante. Og en liten agurk!? Hva er det som skjer!? Har plantene mine gått på steroider eller? Denne har jo også ekstremt mange blomster. Det er jo knopper og blomster overalt. Så jeg måtte jo sjekke innimellom om det var noe mer. Og det var det jo. En liten snackagurk som gleder seg til å vokse seg stor. Dette var virkelig moro å se. Her er det faktisk i gang med grønnsaksproduktsjon allerede. Hvem skulle tro? Ikke jeg hvertfall!

Slangeagurk: nå er alle de små bladene knipet av. Du vet, de første bladene som spirene får. De siste tok jeg på fredag, for da begynte dem å bli brune. Så nå er det kun de ekte agurkbladene som er igjen. Og er dem ikke vakre? Det er alt fra ett til fire blader på hver plante. Dem har også fått lov til å komme opp fra kassa dem stod i, og koser seg ekstremt mye i vinduet. De syns det er mye bedre i det store vinduet, enn under et plantelys. Jeg gleder meg til å se hva dem syns om å komme ut.

Chili (Padron, Basket of fire, Pinata, Sweet banana og Vanlig chili-rød): jeg ser blomster! Sist jeg prøvde vanlig chili, så falt knoppene av ganske fort den første tiden. Men her har dem jo blomstret som bare det. Dette lover veldig godt! Og se på den størrelsen noen av dem har fått allerede. Dette kommer til å bli så bra.

Snackpaprika (rød, gul og hvit): her er det så mange blomster og knopper nå. Det er helt vilt. Så tidlig på året og dem har masse knopper allerede. Da tenker jeg bare hva skjer når sommeren kommer? For de vil jo bare bli større og produsere enda mer. Så det blir veldig spennende å følge med på disse fremover.

Rabarbra: Det er en liten stund siden dere så denne. Og nå har den ikke 2, men 4 blader. Snart skal den også få mer jord, før den skal ut. Noe som forhåpentligvis vil gjøre den glad nok til å vokse litt mer. For jeg tror det er mangel på plass som gjør at denne forholder seg ganske liten.

Jordbær: nå er det ikke veldig lenge igjen til disse skal pottes om, men jeg venter hvertfall et par uker til for å være helt sikker. For disse kan jeg ikke bære inn igjen etter at jeg har pottet dem om. Men nå begynner dem hvertfall å forme seg til skikkelig jordbærplanter. Det er gøy å se.

Sitron: nå har den lille spira blitt så stor at den titter igjennom plastfolien. Jeg lar den stå på litt til, for jeg har flere frø nedi der som jeg håper vil spire. Men nå har vi hvertfall en sitronplante. Etter hvert skal den pottes om, men foreløpig kan den stå oppi der. Den er jo ikke så veldig stor ennå.

Vannmelon: vet dere hva? Vi prøver en gang til. Det står at man kan så frøene mellom april og mai, så da gjør vi et siste forsøk. Forrige gang gikk det ikke så bra. Ironisk nok drepte jeg vannmelonene med vann. Den feilen skal jeg ikke gjøre igjen. Jeg har lært av mine feil. Så nå prøver vi og ser om det blir noe vannmelon i år allikevel. Krysser fingrene for at dette går.

Har du lyst til å følge med på alle disse plantene og urtehagen min? Vil du se hva jeg etterhvert lager ut av alt dette og få oppskrifter og inspirasjon? Følg bloggen på Facebook HER og ikke gå glipp av alt det spennende som skjer fremover.

Kanelsnurrer i langpanne

Ønsker du en god oppskrift på saftige kanelsnurrer? Da burde du følge med her. For jeg har nemlig funnet en helt perfekt oppskrift som du bare må prøve. Den er veldig enkel å følge og resultatet blir helt fantastisk. Prøv den du og da vel.

Du trenger:

3,5dl melk

2ss sukker

1pk gjær

1L 3dl hvetemel

1 klype salt

1dl sukker

2 egg

4ss smør

1ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Varm melken til den er ca. 40°c.

Hell melken oppi en bolle sammen med gjær og 2ss sukker.

La det stå i 5 minutter.

Ha resten av ingrediensene oppi og bland det godt sammen. Dette kan du gjøre for hånd eller med en maskin. Det viktigste er at deigen blir myk og ikke sitter fast i bunnen av bollen. Deigen skal være lett å jobbe med.

Legg deigen under et kjøkkenhåndkle og la den hvile i 1 time.

Putt deigen på en lett melete overflate.

Begynn å kjevle til du har en avlang firkant. Pass på at du ikke kjevler for tynt, men heller ikke for tykt. Mellom 0,5-1cm passer bra.

Nå skal du ta frem smør, brunt sukker og kanel. Om du vil, kan du blande dette sammen. Jeg personlig syns det er mye enklere å ta smør først og drysse på sukker og kanel etterpå.

Når du har fått på et godt lag, begynner du å rulle deigen til en pølse. Begynn fra den lengste siden slik at den blir lang. Og så er det bare å skjære i passe stykker.

Legg dem oppi en bakekledd form ca. 20x20cm. La dem etterheve i 30 minutter.

Sett ovnen på 175°c.

Stek midt i ovnen i ca. 45 minutter.

Løft dem ut av formen ved hjelp av bakepapiret og la dem avkjøle seg en liten stund.

Nyt!

Syns du endene er stygge og vil helst ikke bruke dem med resten? Da har jeg en veldig smart idé til deg.

Varm opp vaffeljernet.

Legg dem i midten og press jernet godt ned. Pass på at ingenting går utenfor jernet, for da blir det ikke stekt.

Hold et øye med dem.

når dem er harde utenpå så kan du ta dem ut. Da vil dem se ca. sånn her ut.

Og da er det bare å nyte.

Dette må du bare prøve. De var så ekstremt gode!

Du kan lage en kremosttopping eller melisglasur, men disse er minst like gode å spise som de er.

Håper det smaker.

Ønsker du ikke å gå glipp av noen flere oppskrifter? Følg bloggen min på Facebook HER. Det vil komme mange deilige oppskrifter fremover, så jeg anbefaler deg å følge med om du er på utkikk etter noen bra oppskrifter.

Sommerfugl og vårtegn

Dette er virkelig en nydelig tid av året. Det er den tiden hvor jeg løper rundt etter sommerfugler og prøver å få et nærbilde. Og den tiden på året der vi endelig kan se vårtegn, altså hestehov og alle de nydelige blomstene. Det er tiden for humlene til å jobbe og solen til å skinne og varme oss. Ja, dette er egentlig den beste tiden på året.

Nå venter jeg egentlig bare på at plussgrader skal stige om natten. For jeg kan jo ikke ta ut plantene før det er grei temperatur om natten. Så jeg venter. Og mens jeg venter kan jeg nyte synet av vakre sommerfugler og hestehov i hagen.

Jeg gikk rundt i hagen for å se. Plutselig får jeg øye på noe gult foran verkstedet. Jeg går nærmere og plutselig får jeg se en hel hestehov familie. De skal få lov å stå der og gi meg glede så lenge de kan. For det var så utrolig koselig. Håper det kommer flere nydelige blomster rundt i hagen. Om det gjør så vet dere at jeg tar bilder og deler med dere.

Jeg var så redd for at sommerfuglen skulle fly sin vei. Så jeg tok flere bilder etterhvert som jeg gikk veldig sakte mot sommerfuglen. Men den var veldig snill og lot meg fotografere den. Og for et bilde det ble på slutten. Jeg har ikke noe innstillinger på mobilen og det er ikke redigert, men mobilen satte full fokus på sommerfuglen og fikk alle detaljer med. Jeg er så fornøyd med dette bildet.

Som dere vet så er jeg veldig glad i naturen, spesielt blomster og sommerfugler. Så det vil nok bli en god del bilder av slikt på bloggen. Og hvis du vil få med deg alt som skjer på bloggen min fremover så burde du følge bloggen på Facebook. Klikk deg inn HER og følg med på alt det spennende som skjer.

Du vil se dette på bloggen fremover:

Grønnsakplanter, urter og blomster, oppskrifter på god mat, drikke og bakst, naturbilder og reise.

Jeg ser grønt

Åh jeg har virkelig gode nyheter til dere denne gangen, men det kommer litt senere i innlegget. Men jeg kan si såpass at det er noe vi har ventet lenge på. Så la oss ta en titt på hvordan det går med alle urtene. Også har jeg sådd 1 ting til. Så her er det mange gode nyheter på en gang.

Basilikum: når jeg fikk se hvor store blader denne hadde så må jeg si at jeg ble veldig overrasket. Den har virkelig kommet langt. Også virker det som at den virkelig trives i vinduskarmen. Jeg håper bare den trives like godt ute i hylla.

Kruspersille: denne er fortsatt ganske liten og bladene har ikke fått det utseendet som kruspersille skal ha. Så da er det vel bare å vente litt til. Fin er den hvertfall! Den trenger bare litt mer tid, sol og varme.

Koriander: denne tar jo over hele vinduskarmen. Det er sykt hvor stor den har  litt. Og enda større skal den bli. Jeg gleder meg så sykt mye til å smake denne i salat. Den ser jo så utrolig god ut. Også finner jeg sikkert mange andre bruksområder til denne etterhvert.

Bladpersille: ja, dere har jo sett at basilikum, koriander og denne persillen har blitt ganske store. Det er virkelig godt å se at den trives å stå sammen med de andre og at den vokser så fort som den gjør. Til å være første gang med urtehage, så syns jeg det går veldig bra hittil.

Dill: er det bare meg eller er denne faktisk kjempe søt? Altså jeg syns dill er ekstremt fine å se på. De er virkelig noe for seg selv. Men nå liker jeg egentlig å se på alle plantene og urtene mine. Det gir meg så mye glede å holde på med dem. Og enda bedre blir det når vi alle sammen kan være ute og nyte sol og varme.

Rosmarin: det går fremover her også. Det er veldig spennende å se fremgangen til rosmarin. Jeg har jo aldri sett det, heller ikke hatt noe bruk for det før. Så jeg har egentlig ikke lagt merke til hvordan dem egentlig ser ut. Derfor er det ekstra spennende nå son jeg faktisk har den. Og den skal selvfølgelig brukes. Jeg har allerede mange flotte idéer. Så får vi se hva jeg ender opp med å lage ut av denne.

Oregano: den vokser litt her og der. Jeg må ha mistet et frø på siden, for det var ikke der jeg egentlig hadde tenkt at den skulle vokse. Allikevel har jeg bare latt den være. Så lenge den er oppi sin egen potte og trives, så er det jo samme hvor i potta den vokser. Jeg syns bare det var litt morsomt med den ene som vokser langt ute på kanten.

Gressløk: nå begynner gressløken å få littvtykkelse. Det ser ikke like mye ut som gress som det gjorde før. Men det er fortsatt et stykke igjen før de er ferdige. Dem trives hvertfall veldig godt i potta den har fått og plassen i vinduet. Det er jo det viktigste. Så får jeg bare smøre meg med tålmodighet og følge med på utviklingen.

Grønnkål: nå begynner det å komme frem nye blader. Og dette er nok de som blir grønnkålen etterhvert. Det har vi ikke sett tidligere, så her begynner det virkelig å skje ting. Og helt ærlig så jeg ikke disse bladene før jeg begynte å skrive dette innlegget. Da gikk det opp for meg at det hadde faktisk skjedd en del oppi potta. Hvordan kunne jeg IKKE se det tidligere?

Isbergsalat: jeg sådde disse i helgen og de har allerede begynt å spire. Så nå blir det masse salat til sommeren hvertfall. Noe som bare er bra, for jeg spiser egentlig ekstremt mye salat. Jeg kan ha det til alt mulig. Og hjemmedyrka salat er det beste som fins. Det kan ikke sammlignes med noe fra butikken. Så dette gleder jeg meg veldig mye til.

Om du ikke vil gå glipp av noen oppdateringer på grønnsakene/urtene eller noen av de fantastiske oppskriftene som kommer, buede du følge bloggen på Facebook. Klikk deg inn HER og følg med på alt som skjer i hagen og på kjøkkenet.

Våren er endelig her

Nå har våren kommet. Bakken er nesten helt uten snø og is. Så jeg gikk en liten tur ut i dag. For nå har solen tittet frem igjen og det er varmt ute. Siden vi flyttet hit i desember, så har vi jo egentlig ikke sett så mye av hvordan naturen er rundt her. Men i dag fikk jeg virkelig sett hvor vakkert vi har det utenfor husveggene. Og det betyr jo et lite bildedryss på bloggen. For er det noe jeg virkelig setter pris på, så er det våren. Da har jeg vært i full depresjon i flere måneder. For jeg klarer meg veldig dårlig uten sol, varme og vakker natur. Så nå våkner gleder inni meg.

Hvem kan vel være deprimert når dette er utsikten? Dette her skal nytes 100%. Så nå har jeg funnet frem strandstolen min. Dere husker kanskje den stolen jeg pleide å sitte i når jeg bodde i Gjerdrum? Vel, den er nå satt ut på verandaen. Så hvis solen holder seg oppe, er det der du vil finne meg når jeg er alene hjemme. Ingenting er bedre enn å slappe av i strandstolen når våren endelig har kommet for fult.

Det eneste som virkelig mangler nå er en god smoothie og et bord på verandaen. Så kan sommeren bare komme. Og hvis det holder seg som dette, så kan jeg jo faktisk begynne å tenke på å få alle plantene mine ut også. Da kan jeg også begynne å leve litt igjen. Jeg vet ikke hva som er med vinteren, men jeg er virkelig ikke skapt for snø og kulde. Men da er det jo fint at den nå er over. Nå er det på tide å lete etter vårblomster. Da vil det komme mange flotte bilder her på bloggen. Så det er bare å følge med.

Om du ikke vil gå glipp av vårblomster, min grønnsakshage og så mye mer, anbefaler jeg deg å følge bloggen på Facebook. Klikk HER og få masse spennende innhold fremover.

Mange nye potter

En ny planteoppdatering og nye endringer har skjedd. Jeg hadde en veldig dårlig dag og bestemte meg for å potte om en del av plantene, fordi det gjør meg glad. Så nå har jeg fått en del planter i større potter. Jeg har også fått kjøpt inn pottene til slangeagurkene og støttepinner til diverse planter. I tillegg har jeg fjernet hyllene som slangeagurkene skal klatre på. Nå står dem ute og venter på at plantene skal komme ut. Så ja, her er det mange endringer siden forrige uke. La oss ta en titt!

Sukkererter: husker dere jeg fortalte dere at jeg hadde sådd frø til sukkererter? Vel, nå har dem allerede begynt å spire. Jeg har brukt en plastemballasje som smultringer kom i. Så stakk jeg hull på lokket og lagde meg et lite drivhus til dem. Som dere ser så hjalp det mye. Jeg hadde 2 frø i hvert hull og alle har begynt å spire. Så her trenger jeg å splitte litt når jeg skal potte om. Heldigvis trenger jeg ikke tenke på det helt enda. Om du skal gjøre det samme som meg, husk å ta av lokket så fort de begynner å spire.

Melon malaga: ser dere det jeg ser? En liten blomst er i ferd med å blomstre på melonplanta. Jeg har også fått pottet om denne. Nå har den mye større potte. Noe den virkelig trengte. Når jeg fikk se inni potta, så var det på tid å gi den mer plass. Heldigvis trives den veldig godt og har gjort det hele tiden. Den vokser og vokser. Og det ser ikke ut som den kommer til å stoppe med det første.

Chili: nå har jeg så mange chiliplanter at jeg har måttet sette dem litt her og der. Som betyr at jeg har mistet oversikten over hvem som er hvem. Det blir spennende til sommeren da. Når dem vokser til og får de forskjellige chlliene. Jeg vet hvertfall at jeg har padron, basket of fire, pinata, sweet banana og vanlig chili (rød). Og det har virkelig blitt store planter i år. Den største chiliplanten er nå en halvmeter høy. Det er den på det siste bildet. Og den har fått mange armer, som betyr at den kommer til å bli tett og fin. Som jeg gleder meg til å følge med på disse. Chiliplantene skal også få nye potter, men det må jeg kjøpe og det har jeg ikke råd til helt ennå.

Gresskar: flere blomster! Ja, gresskarplanten har begynt å blomstre. Første bildet er fra i går og de to andre er fra i dag. Det tok ikke lang tid. Også så utrolig store og flotte dem er. Det eneste som mangler nå er at de får komme ut og klatre bortover bakken. Jeg tror dem gleder seg veldig mye til å ligge i solen og varme seg, akkurat som meg.

Slangeagurk: jeg tror disse agurkplantene tenker det samme som meg. Kan det ikke bare bli vår og varmt sånn at vi kan komme ut i de nye pottene våres!? Og da får dem jo både noe å klatre på og mye større plass til røttene. Jeg må si jeg er veldig glad for at dem ikke har vokst så veldig mye her inne, men jeg håper dem vil trives godt der dem skal stå ute. Alt står hvertfall klart for dem. En skikkelig stor og fin overraskelse!

Snackagurk: jeg ser så mye gult på denne nå. Er det ikke vakkert? Det er ikke noen agurker ennå, men det kommer nok ganske fort. Hvertfall når den kommer ut og koser seg der. Men bare å se at den har masse blomster er nok til å gjøre meg glad. De er SÅ søte!

Tomat moneymaker: takket være alle disse tomatplantene, er det veldig kaos her. Dette er egentlig den største grunnen til at jeg ikke vil vente noe mer på våren. Vil at den skal komme nå. For det er 8 store potter med tomatplanter. Og det er kun av denne sorten. Det er litt krise, men nå har den hvertfall fått store potter alle sammen og kan virkelig strekke på beina. Og som dere kan se, har dem også fått hver sin støttepinne. Så nå blir det nok bra her.

Pæretomat: dem sliter veldig, men jeg holder dem hvertfall i live frem til dem skal ut. Det krever jo en del, men jeg vet av erfaring at dem vil eksplodere når dem kommer ut i varme og sol. Det er det disse mangler for å se friske ut igjen. Så nå overlever dem egentlig bare så vidt. Stakkars små. Det kommer til å bli bedre tider. Det lover jeg!

Stor tomat: de siste tomatplantene jeg har er disse. Vanlige, store tomater som har fått mye større plass til røttene. Jeg har fylt på en del jord nå, så da blir det vel bra. Dette er de største pottene jeg har. Så det får være bra. Mne igjen, det eneste tomatplantene mangler er solskinn.

Snackpaprika: den som er minst og tynnest, har selvfølgelig fått den første blomsten. Men resten av plantene har jo kommet ekstremt langt da. De er så vakre, mange av dem. Disse må også pottes om en gang, men det blir nok de siste plantene jeg kjøper potter til. Så lenge dem trives i de pottene dem har, prioriterer jeg andre planter først. Og siden jeg ikke er lagd av penger så må jeg ta litt hver måned.

Jordbær: kan det ikke bare bli varmt? Jeg vil så gjerne se hvordan det blir når disse plantene kommer oppi den jeg har kjøpt til dem. Problemet er bare at jeg kan ikke potte dem om i den, før de kan gå ut. For den er ikke helt tett og da kommer jeg til å ha vann utover hele når jeg vanner plantene. Men jeg er så spent på hvordan det blir. Også gleder jeg meg til å vise dere hva jeg har kjøpt til jordbærplantene.

Sitron: en jeg ikke har fortalt dere om, er denne. Jeg puttet et par sitronfrø i jord for en stund tilbake og nå har den begynt å spire. Jeg tok en liten runde for et par dager siden og så at det var en liten spire nedi denne potta. Da ble jeg ekstra glad. Den har stått i fuktig jord, med plastfolie over og under et plantelys. Siden dette er en eksotisk frukt, som lever på et varmt sted så må man gjøre litt ekstra for å få den til å spire. Og som dere ser så fungerte det. Akkuratsom jeg klarte få et mandarinfrø til å spire. Få vi et sitrontre også?

Ikke gå glipp av alt det spennende som skjer med plantene, urtene og masse deilige oppskrifter. Følg bloggen på Facebook HER og følg med på alt som kommer.

Subway baguetter

Noe jeg virkelig har savnet er en baguett som er myk og som smaker godt. Ikke bare en vanlig loffedeig, men noe med urter. Også kom jeg over en helt perfekt oppskrift. Vel, nesten perfekt. Det krevde litt justeringer. Og nå som den er perfekt, kan jeg delen den med dere. Denne må dere bare prøve. Det var sååå godt. Jeg har ikke funnet noe lignende, annet enn den på subway. Nå kan jeg lage den hjemme og det kan du også.

Du trenger:

Deigen

7dl vann (ca. 40°c)

1pk gjær

½dl sukker

0,8dl olivenolje

1ss salt

2 egg

0,8dl potetmospulver

2L hvetemel

Topping

Oregano

Tørket persille

Hvitløkspulver

Parmesan

Cheddar

Slik gjør du:

Putt sukker, vann og gjær i en bolle og la den stå i 5 minutter.

Ha oppi olivenolje, salt, egg og potetmos, bland litt og la den stå i et par minutter.

Tilsett hvetemel og bland det godt slik at du har en myk og jevn deig. Kna den godt, før du legger den til å hvile i 10 minutter.

Del deigen i 8 like store deler.

Rull hver del til pølser og legg 4 på hvert brett. Her kan du brette bakepapiret mellom hver baguett, slik at dem ikke setter seg sammen og ser penere ut.

Pensle med vann.

Dryss parmesan over baguettene.

Ha oregano, hvitløkspulver og persille over. Her kommer det egentlig an på hvor mye du ønsker selv å ha.

Snitt baguettene på tvers. 4-5 snitt holder.

La dem stå til heving i 1 time.

Dryss finrevet cheddar på toppen.

Stekes midt i ovnen på 190°c i 15-18 minutter.

La den avkjøle seg litt før du skjærer i dem.

Og så er det bare å nyte dine hjemmelagde subway baguetter.

Ikke gå glipp av flere oppskrifter. Følg bloggen min på Facebook. Klikk deg inn HER og få mange gode oppskrifter fremover. Jeg har masse spennende å dele med dere.