Urter: hvem er bra og ikke?

Ikke alle urter er like lett å dyrke, men jeg har hvertfall prøvd mitt beste. Og alt det jeg har gjort, har vært første gangen. Noen av urtene er ikke akkurat det jeg hadde håpet, mens andre er jeg veldig fornøyd med. Så i dette innlegget tenkte jeg å fortelle litt hvem jeg syns har vært greie og ikke, frem til nå. For det har vært noen urter som jeg absolutt ikke har likt å dyrke. La oss ta en titt.

Rosmarin: Denne er veldig fin og faktisk overraskende enkel å dyrke. Jeg har kun gitt urtene min jord og vann, så noen vil kanskje reagere annerledes enn andre. Det viktigste, føler jeg er at de har nok plass. Har dem ikke nok plass så blir dem fort brune og stygge. Men denne har faktisk holdt seg utrolig bra. Så jeg likte denne veldig godt. Jeg kommer nok til å dyrke denne flere ganger.

Kruspersille: her har det jo skjedd noe. For det første blir bladene veldig fort gule. For det andre så blir dem ikke sånn som kruspersille skal. Dem ser mer ut som bladpersille og det syns jeg var veldig skuffene. Kanskje det hjelper med større potte eller et annet slags frø, men disse er jeg ikke veldig imponert av. Jeg trenkte jeg skulle bruke denne oppå påsmurt rundstykker f.eks, men ikke sånn som dem ser ut. Disse frøene kommer jeg ikke til å bruke igjen.

Isbergsalat: salaten har full fest hvertfall. Jeg elsker å dyrke salat, for dem blir alltid så flotte. Det er noe jeg har prøvd før. Og det må jeg si, ingenting er som hjemmedyrka salat! Det er mulig jeg må gi dem større potter, men ellers er jeg veldig fornøyd.

Gressløk: apropos større potte. Denne har jo nettopp fått akkurat det. Og det ser ut som den trives veldig godt oppi her. Nå begynner det virkelig å se ut som gressløk og snart kan den brukes i eggerøre og mye annet godt. Gressløk er noe som jeg liker å ha i min urtehage, så det kommer jeg til å forsette med. Den er enkel og den blir definitivt brukt mye på kjøkkenet.

Bladpersille: jeg vet ikke helt hva jeg syns om denne. Den er helt grei, men jeg tror ikke jeg kommer til å ha denne neste år. Bladpersille er noe man enten må bruke veldig mye av eller rydde vekk døde blader ganske ofte. Jeg hadde jo dratt vekk mye forrige uke, men det kom jo tilbake med en gang. Så dette er nok ikke noe for meg. Så mye persille bruker jeg desverre ikke. Mulig jeg prøver å tørke neste runde som vokser opp. Det hadde jo vært spennende å prøvd ut. Ellers er ikke dette noe jeg har så veldig mye bruk for.

Koriander: jeg har gitt opp denne. Ikke bare fordi den nå ser ganske stygg ut, men det kommer blomster på dem med en gang og det var ikke det jeg var ute etter da jeg dyrket denne. Jeg hadde egentlig sett frem til å bruke koriander og bladpersille i salat, men det ser ikke ut som blir noe av. Det er jo mer blomster enn blader på denne planta. Så denne blir faktisk et stort nei fra meg. Kan man få tak i koriander som ikke produserer så mye blomster eller er dette typisk for denne urtetypen?

Oregano: denne er virkelig flott og en av mine absolutt favoritter. Jeg har ikke kommet så langt som å bruke den ennå, men jeg tenker jeg skal prøve snart. Noe jeg gleder meg veldig mye til. Jeg vet hvertfall at fersk oregano er veldig godt på pizza. Noen som har andre forslag?

Grønnkål: er det meningen at grønnkål skal bruke så lang tid på å vokse? For jeg føler ikke det skjer så veldig mye. Jeg tror kanskje jeg skal sette meg ned en av de nærmeste dagene og se hva som må til for at grønnkål skal trives. For jeg vil jo virkleig at den skal trives her og bli stor. Også har jeg lyst til å lære mye mer om det jeg har dyrka. For som jeg har sagt tidligere, er dette min første gang når det kommer til urter og grønnkål. Eneste jeg har prøvd før er gressløk og det er jo ikke akkurat så vanskelig. Så jeg får vel lese mye mer om de jeg ikke helt får til. Og kom gjerne med tips i kommentarfeltet om du har noen.

Mynte: her har jeg hvertfall gjort noe riktig. Nydelige, friske blader som bare venter på å bli brukt. Så her blir det nok mange spennende oppskrifter å teste ut i nærmeste fremtid. Vel, jeg har hvertfall noen ting som jeg har lyst til å prøve ut. Så får vi se når det blir. Dette er uansett en plante jeg gjerne dyrker igjen. For ikke bare er den nydelige å se på, men den kan man jo bruke til så utrolig mye.

Dill: det beste man kan bruke dill til er jo reker. Og det er ikke noe vi har så veldig ofte. Så det har ikke vært brukt så mye av den, men det vi har brukt av den har vært utrolig godt! Så akkurat denne er jeg litt usikker på om jeg kommer til å ha igjen. Det er liksom ikke noe vits å ha planter som man ikke får spist det som dem produserer av mat. Så denne må jeg tenke litt mer på.

Om du vil se mer av urtene eller grønnsakplantene mine, kan du følge bloggen på Facebook HER. Da går du ikke glipp av noe. Om du vil se mer så legger jeg ut ting på story inne på Instagram HER. Har du gått glipp av tidligere storyer så finner du dem på høydepunkter.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg