Grønnsaksplanter, sommer og planer

Her kommer det en liten oppdatering på noen av plantene her. Dere som følger meg vet jo at jeg har en del grønnsaksplanter fra i fjord sommer. En del av paprikaplantene har desverre tatt kvelden. Dette er fordi jeg rett og slett ikke hadde mer plass i vinduskarmene og dem fikk ikke nok lys. Det ble også veldig kaldt på gulvet der dem stod så jeg kan hvertfall si at jeg har lært en god del av dette. Jeg har også prøvd å ta vare på de som er igjen så godt jeg kunne. De ser ut til å trives for øyeblikket og jeg har fått plass til dem der de får nok lys og har det litt varmere.

I tillegg til paprikaplantene så har jeg jo noen sitrusplanter som også er sunne og trives til tross av kulden som har vært i vinter. De klarer seg, men de vokser ikke så mye nå. Det blir nok mer utvikling på disse når våren og varmen kommer hit til Norge.

Avocadoplantene har vokst og blitt utrolig fine. Jeg syns de begynner å ta litt mer form nå og gleder meg til å se hvordan dem blir i løpet av sommeren. De har ikke så mye blader, men så lenge de er friske så er jeg fornøyd. Uansett hva som skjer så er jeg veldig glad for at vi har klart å få avocadofrøene til å spire. Det tok noen forsøk før vi fikk det til, men nå har vi faktisk fått 2 planter og det er veldig moro å se.

Jalapenofrøene har også kommet opp med små spirer og vi ser fremskritt for hver dag. Dette har vi aldri prøvd før så det at de kom opp etter så kort tid er jo bare helt fantastisk. Jeg kan nesten ikke vente med å se hvordan disse blir i løpet av sommeren. Forhåpentligvis har vi jalapenoplanter med jalapenoer senest på høsten *I HOPE*.

For ikke så lenge siden tok vi av chiliene som var på chiliplanten fra i fjord og la i jord. Jeg fikk ikke noe bilde av dette, men det har faktisk begynt å spire der også. Når spirene blir litt større så skal jeg vise dere dette også.

Nå skal dere få noen bilder av alt dette som foregår her hos oss.

Over her kan dere se de små spirene fra jalapenofrøene. Forrige gang jeg viste dere disse så var de nesten usynlig, men nå har dem virkelig kommet opp og det er helt klart noe som foregår her! Dette er så spennende!

På bildene over her så ser dere de to avocadoplantene. Se de flotte, grønne bladene. Det jeg syns er litt moro med disse to er at den ene har ganske korte blader, mens den andre har lange. Man skulle kanskje tro at avocadoplantene ville se helt like ut, men neida. Den ene planten er høy og den andre er lav. De er faktisk ganske forskjellige om man ser nøye etter.

Jeg har sett mange bilder av avicadoplanter og dem har jo mange flere blader enn de jeg har her, men jeg håper at så fort sommeren kommer og de får stå ute så vil dem få flere blader og vokse mer. Vi får vel bare vente og se hvordan det går. Helt ærlig så har jeg ikke peiling, men man lærer så lenge man lever.

Over her ser dere bilde av chiliplanta som stod i drivhuset i fjord sommer. Den er ganske stusselig, men den lever! Jeg håper jo at denne også blir store og fin i løpet av sommeren. Vi fikk en del chili av den i fjord, men de var ganske små så kanskje det blir bedre i år. Denne kjøpte vi som plante og har ikke sådd den fra frø som de fleste andre planter vi har her, men det betyr jo ikke at den ikke kan vokse mer og bli enda penere i år. 

På bildet over ser dere den største paprikaplanten i huset. Den har noen venner som dere så vidt ser nederst på bildet. Dette er tomatplanter. Så i denne potta er det både paprika og tomater. Jeg har rett og slett ikke turt å flytte dem ut av potta fordi jeg er redd for at de skal dø. Det hadde vært veldig synd om tomatplantene ikke hadde overlevd når de har vokst så mye. Dette var egentlig ikke planen. Grunnen til at tomatplantene havnet sammen med paprikaplanten er rett og slett fordi vi hadde en del jord fra tomatplanter som hadde blitt flyttet og ikke overlevde. Jeg tenkte jo ikke på at det kunne være flere frø i jorda når vi pottet om paprikaplanten, men de ser ut til å trives sammen så da gjør det jo ikke noe at de står der.

Paprikaplanten har faktisk utviklet seg og i stedenfor å bare vokse rett opp så har den også fått en ekstra arm ut i midten av planten. Dette syns jo jeg var utrolig stas. Jo større den blir, jo mer sannsynlig er det jo at den får paprikaer. Man får bare krysse fingrene og håpe at den vokser seg stor og flott i løpet av sommeren.

Slik ser det da ut foran det store stuevinduet. Vi satt en kiste under pottene så plantene slapp å stå på gulvet. Slik får dem også mer lys og varme. Oppå kista står den store paprikaplanten sammen med 2 mindre paprikaplanter. Det er også 2 sitrusplanter og et epletre. Epletreet vet jeg ikke helt hvordan det går med, men vi får krysse fingrene og håpe at den kommer med masse nye blader når varmen kommer for fult. Dette er 1 av 2 epletrær (det største av dem) og det ville vært veldig moro å få det til. Tenk å ha et epletre i hagen som man har sådd seg fra et lite frø man fant i et eple. Ja, det hadde vært utrolig gøy å få til!

I vinduskarmen står det en sitrusplante, en paprikaplante, et nektarintre, en hawaiirose og 3 orkidéer. I tillegg til en plante med rosa blader som egentlig kan vokse seg stor og bli en vusk. Den trives desverre ikke ute i vinteren så jeg tror ikke den ville overlevd om vi hadde plantet den ute.

I vinduet henger det også en novemberkaktus som gubben har hatt siden han bodde hjemme hos foreldrene sine. Den er faktisk en avlegger av moren sin plante så det er ikke akkurat første gang gubben har holdt på med planter.

Sist, men ikke minst har vi mangoplanten. I fjord fikk jeg dilla på mango og gubben ville så alle frøene fra mangoene jeg spiste. Dette er den peneste av dem og den har virkelig blitt stor. Gubben gav bort den ene til lillesøstern sin som syns det var veldig moro å se alle de fine plantene vi har her. Det er så søtt!! Jeg håper vi får barn snart og kan lære det barnet alt vi har lært om planter.

Nå er det ikke mange månedene før jeg setter i gang å sår mer forskjellig. Jeg har allerede satt i gang med paprikafrø (rød, oransj, gul og grønn) som skal plantes i drivhuset til våren. Åhh!! Dette blir så spennende. Det blir tomater, salater, agurk, meloner og masse annet spennende. Det kommer til å bli et ganske stort og omfattende prosjekt i år! Jeg får sommerfugler i magen bare av å tenke på det. Jeg elsker å holde på i hagen og jeg har store planer. Det kommer til å bli helt vilt!!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg